Generator judeţean care poate să ducă un sat

Generator judeţean care poate să ducă un sat
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a prezentat, marţi, modul în care a fost şi este îmbunăţit, conform propriei descrieri, sistemul de urgenţă, respectiv cel de intervenţii în cazul unor calamităţi naturale.

"Până la sfârşitului acestui an - începutul anului viitor, fiecare judeţ va avea un generator de 500 MWh care poate să ducă un sat sau un număr mai mare de case, o perioadă mai lungă", a spus Raed Arafat, în cadrul Forumului Internaţional al Riscurilor de Dezastre Naturale, ediţia a 15-a.

Pentru sistemul de urgenţă, autorităţile au investit, din 2015 până în prezent, din fonduri europene şi bugetare, 32 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind destinate inundaţiilor, potrivit secretarului de stat din MAI. "S-au văzut acum la inundaţii. Asta îi spuneam şi doamnei ministru (n.r. - premierului Viorica Dăncilă): pe teren, n-am văzut nicio maşină, niciun echipament vechi, totul era cumpărat după 2015 şi era la nivel de top, din punct de vedere al calităţii şi eficienţei", a mai spus Arafat.

Suma alocată pentru sistemul de urgenţă, protecţie civilă, asistenţă medicală de urgenţă, între 2015 şi 2021, se ridică la aproximativ 900 de milioane de euro, conform secretarului de stat citat.

"Vorbim de cele 600 de milioane de euro care s-au dat anul trecut de prim-ministru pe tema necesităţilor la protecţie civilă, de, iniţial, 127 de milioane de euro alocate IGSU prin fondurile europene 2014-2020, de încă un proiect de 80 de milioane de euro care s-a alocat IGSU, în care intră mulţi bani pentru formare. Pe lângă asta, 120 de milioane de euro alocaţi pentru servicii medicale de urgenţă, pentru ambulanţe şi accidente colective. Este deja absorbită o parte din aceste fonduri", a detaliat Arafat.

Secretarul de stat a susţinut că o parte importantă din investiţii a fost alocată pentru sisteme de comunicaţii, maşini de intervenţie multirol, scafandri, mobilitate şi transport, motopompe de mare capacitate, de 10.000 de litri pe minut, în prezent cele din urmă fiind în număr de aproape 70.

"Conceptul pe care l-am implementat este dotarea fiecărui judeţ, iar judeţele care nu sunt afectate pleacă să sprijine judeţele afectate. În loc să avem baze, stocuri de echipamente, am preferat să fie fiecare judeţ echipat, instruit, iar, în momentul în care apare o problemă, judeţele neafectate ajută", a explicat Arafat. Aplicarea acestui sistem s-a văzut la inundaţiile din acest an, când cinci - şase judeţe au fost implicate în a rezolva situaţia dintr-un singur judeţ, conform secretarului de stat.

Pentru căutare - salvare, în prezent, există o licitaţie pentru elicoptere, suma totală fiind de 600 de milioane de euro, din care 170 de milioane de euro pentru Marea Neagră.

Citit 2234 ori Ultima modificare Marți, 09 Octombrie 2018 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.