În ciuda protestelor din septembrie, ordinul privind transportul de pasageri, publicat în Monitorul Oficial

În ciuda protestelor din septembrie, ordinul privind transportul de pasageri, publicat în Monitorul Oficial
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, a anunţat, joi, 6 decembrie 2018, că a fost adoptat şi a trimis la Monitorul Oficial ordinul de ministru care modifică regulile privind transportul de persoane.

"Aşa cum am spus acum câteva luni, am încheiat toată procedura privind emiterea Ordinului de ministru privind activităţile de transport rutier de pasageri curse regulate. Am trimis la Monitorul Oficial acest ordin de ministru, cu îndeplinirea tuturor procedurilor legale de consultare publică, în concordanţă cu prevederile legale din România, în concordanţă cu recomandările Consiliului Concurenţei şi, desigur, de o manieră în care pot afirma astăzi că, prin acest ordin, am dat libertate transportatorilor români de pasageri să efectueze astfel de transporturi, desfiinţez exclusivităţile de care au beneficiat o serie de companii, foarte puţine din totalul companiilor autorizate în România, şi am dat libertate cetăţenilor să aleagă mijlocul de transport şi compania pe care o vor folosi, dacă vor alege să călătorească cu autobuzul", a afirmat, joi, Lucian Şova, ministrul demisionar al Transporturilor, într-o întâlnire cu presa.

Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au protestat, la sfârşitul lunii septembrie, pentru mai multe zile la rând, în faţa Ministerului Transporturilor şi au cerut de mai multe ori demisia lui Şova, nemulţumiţi că se ia în discuţie schimbarea reglementările privind transportul de pasageri. Aceştia au susţinut că liberalizarea şi reglementarea pieţei de transport de persoane trebuie să fie făcută prin lege, nu printr-un ordin.

În plus, nemulţumirile transportatorilor au fost legate de subpunctul de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social privind proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor Metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe ale acestora. Aceste norme au fost stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere şi aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor şi intrastructurii nr 980/2011.

Transportatorii considerau inoportună orice modificare a Ordinului 980/2011, susţinând că ar duce la o destabilizare a întregului domeniu de activitate, afectând transportul de persoane, atât interjudeţean, cât şi judeţean. În plus, ei susţineau că o astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populaţiei care beneficiază de un transport organizat, sigur şi prestabilit.

Citit 1475 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2018 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.