Klaus Iohannis cere agenda de lucru a Guvernului

Klaus Iohannis cere agenda de lucru a Guvernului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului. Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, luni, că preşedintele Klaus Iohannis poate participa la şedinţele de Guvern şi poate să le conducă, dacă sunt pe ordinea de zi chestiuni care vizează competenţele sale. În caz contrar, Guvernul a anunţat că nu-i va transmite ordinea de zi, apreciind că Executivul "a procedat corect".

"Stimată doamnă Prim-ministru, în vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituţie, vă solicit să îmi transmiteţi agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului", îi scrie şeful statului premierului, referindu-se la articolul conform căruia "preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii", iar "preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă".

El invocă faptul că obligaţia comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

"Potrivit dispoziţiilor menţionate, agenda de lucru a şedinţei Guvernului se comunică autorităţilor publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum şi documentele însoţitoare respective, cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului", menţionează preşedintele.

Demersul preşedintelui vine în contextul în care PSD a anunţat că ia în calcul emiterea unei OUG privind codurile penale şi a informaţiilor referitoare la posibilitatea adoptării unui act normativ privind amnistia şi graţierea.

De cealaltă parte, vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, a declarat că "amnistia şi graţierea se fac nu se discută", fiind o chestiune aflată la latitudinea Guvernului. Manda a spus că se caută şi alte soluţii, dar nu se face o dezbatere despre aceste teme, întrucât pentru legile justiţiei şi codurile penale se tot discută "de vreo doi ani". "Eu am înţeles, în primul rând, că trebuie să vedem dacă există o altă soluţie decât amnistie şi graţiere pentru ca persoanele care au fost abuzate, care nu au avut parte de un proces corect şi care sunt nevinovate să poată să nu mai fie nici cercetate şi nici în puşcărie. Ce va face Guvernul, este o chestiune pe care o va decide Guvernul. Amnistia şi graţierea se fac nu se discută", a declarat Manda, luni, la Parlament.

Citit 852 ori Ultima modificare Luni, 17 Decembrie 2018 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.