Deşi nu se aflau pe ordinea de zi a Guvernului, LEGILE JUSTIȚIEI, modificate prin Ordonanţă de Urgenţă

Deşi nu se aflau pe ordinea de zi a Guvernului, LEGILE JUSTIȚIEI, modificate prin Ordonanţă de Urgenţă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Executivul a aprobat, marţi seară, ordonanţa de urgenţă care modifică legile Justiţiei. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că propunerile de modificare ar fi venit de la Consiliul Superior al Magistraturii. Totuşi, ordonanţa pe Justiţie nu a fost inclusă pe ordinea de zi publică a şedinţei de Guvern şi nici nu a fost anunţată de premier în debutul şedinţei. De asemenea, merită remarcat că ordonanţa pe Justiţie a fost transmisă CSM, spre avizare, de-abia luni seară.

Ordonanţa prevede că procurorii de rang înalt (procurorul general şi adjuncţii acestuia, şefii DIICOT şi DNA şi adjuncţii acestora) vor primi un aviz de la plenul CSM, nu de la Secţia de procurori din cadrul CSM. Aceasta în condiţiile în care una dintre ambiţiile noilor legi ale Justiţiei era să separe carierele de judecător şi procuror. O modificare similară nu-i vizează însă şi pe judecători, pentru care avizul îl va da în continuare secţia de judecători.

De asemenea, pentru funcţiile de procurori de rang înalt (în cazul cărora este prevăzută numirea de către preşedintele Klaus Iohannis) nu vor mai fi permise delegările cu o durată mai mare de 45 de zile. "Ele se ocupă şi trebuie să fie ocupate în condiţiile legii. Din păcate, azi, când vorbim, multe funcţii de conducere de procuror de rang înalt sunt ocupate prin delegare. Cei vizaţi au termen de 45 de zile", a declarat Tudorel Toader.

Dacă Ordonanţa va intra în vigoare, şeful Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor va fi cel care dispune în cazul infracţiunilor ce ţin de competenţa Secţiei (şi nu procurorul general). În prezent, procurorul general ar fi putut infirma unele acte pe care le consideră nelegale sau netemeinice.

În actul normativ aprobat de Guvern se mai arată şi faptul că pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public pot candida şi judecătorii care au fost procurori. "Potrivit Ordonanţei, cineva cu experienţă din sistemul Ministerului Public, care la momentul adoptării Ordonanţei pe Justiţie are roba de procuror sau a avut cândva robă de procuror, adică are experienţă în managementul şi în probleme interne, de funcţionare, organizare a Ministerului Public, prima modificare se referă la posibilitatea ocupării funcţiilor de procuror de rang înalt şi de către judecătorii care au fost procurori", a spus Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat adoptarea ordonanţei pe Justiţie şi a declarat că PSD acţionează împotriva României şi a statului de drept şi că le creează un statut special celor care au probleme cu legea.

Citit 1221 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2019 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.