Proteste, discuţii şi solicitări de sesizare la CCR

Proteste, discuţii şi solicitări de sesizare la CCR
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu magistraţii pentru a vedea care sunt nemulţumirile acestora în legătură cu ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei, precizând însă că nu va renunţa la actul normativ.

"În primul rând, am vrut această întâlnire pentru a asculta care sunt nemulţumirile. Vreau să subliniez că nu vom renunţa la această OUG. Am spus mereu că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la lucrurile bune, din dorinţa unora de a face acest lucru. Justiţia trebuie să fie puternică şi independentă, dar în acelaşi timp fiecare cetăţean trebuie să respecte legea", a declarat Viorica Dăncilă, luni, la Parlament.

Şeful Executivului a adăugat că cei care au protestat, însă au refuzat să participe la întâlnirea de la Guvern, refuză de fapt dialogul, iar nemulţumirea lor este doar la nivel declarativ.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi, precum şi pe cei ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuţii pe legile justiţiei.

Invitaţia la discuţii a venit după ce asociaţiile de magistraţi, respectiv Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), au criticat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei pe motiv că aceasta încalcă principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, mai ales în ceea ce priveşte criteriul de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror, cât şi judecător, poate ocupa un loc la instanţa supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcţia de judecător pentru a accede la instanţa supremă.

Asociaţiile au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la DNA, la DIICOT, "fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

Şi secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând, în plus faţă de obiecţiile asociaţiilor, că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.

Nemulţumit de actul normativ a fost şi Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, care a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile justiţiei.

Magistraţii din Bucureşti şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, săptămâna trecută, faţă de ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. Totodată, activitatea parchetelor din Capitală, Constanţa, Piteşti, Iaşi sau Timişoara va fi suspendată săptămâna aceasta, timp de mai multe zile.

Citit 958 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2019 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.