Iohannis cere un plan pentru autorizarea şcolilor

Iohannis cere un plan pentru autorizarea şcolilor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Tragedia din judeţul Iaşi, în care un copil de trei ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli, este dureroasă şi revoltătoare, a transmis preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului cere Guvernului un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor şcolilor.

"Această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe şcoli din România siguranţa spaţiului educaţional nu este garantată şi nici nu reprezintă o prioritate", transmite Klaus Iohannis, printr-un comunicat de presă.

Şeful statului aminteşte că peste patru milioane de români, copii şi adulţi, se află aproape opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi transmite că toţi trebuie să se simtă şi să fie în siguranţă în şcolile lor.

"Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, încă din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor şcolilor. Un astfel de plan nu a fost elaborat nici până în prezent de autorităţi, care încearcă mai degrabă să se derobeze de această responsabilitate. Nicio planificare strategică nu poate fi realizată în absenţa unei situaţii exacte şi actualizate cu privire la infrastructura şcolară. Practica de ani de zile a instituţiilor publice de a raporta cifre diferite şi inexacte trebuie să înceteze pentru că politicile educaţionale şi investiţiile din sistem sunt eficiente doar dacă se bazează pe date complete şi corecte", potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis reiterează mesajul pe care îl transmite de patru ani, şi anume că este imperativ ca toate şcolile să aibă avize sanitare, autorizaţii de funcţionare şi să fie sigure pentru toţi cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligaţia ca toate acestea să fie realizate în regim de urgenţă.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis le solicită tuturor partidelor politice să îşi mobilizeze reprezentanţii de la nivel local să facă toate demersurile ca problemele grave existente în unităţile de învăţământ să fie rezolvate.

"Responsabilitatea acestui plan revine autorităţilor locale şi centrale, în mod egal, şi trebuie asumată ca atare. Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019", mai transmite şeful statului.

Directorul şcolii din Buda, judeţul Iaşi, unde au copil de trei ani a căzut într-o fosă septică aflată în spatele unităţii de învăţământ a fost demis, marţi, în urma deciziei Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Decizia a fost motivată de faptul că nu au fost asigurate condiţii de securitate pentru elevi în spaţiul şcolii.

Un copil de trei ani a murit, luni, după ce a căzut într-o fosă septică din spatele Şcolii Generale din Buda. Poliţia a deschis o anchetă în acest caz.

Citit 1115 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2019 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.