Procedura de desemnare a procurorului general, revocată

Procedura de desemnare a procurorului general, revocată

Decizie a ministrului Justiţiei, Ana Birchall
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Procedura de selecţie a procurorului general, post vacant din 27 aprilie, după încetarea mandatului lui Augustin Lazăr, va fi reluată, a anunţat, marţi, 30 aprilie 2019, ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall. O a doua procedură de selecţie era în curs şi va fi revocată şi reluată "în perioada imediat următoare", a precizat Birchall.

"Am decis revocarea cu efecte imediate a următoarelor proceduri: 1. Procedura de selecţie a procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înaltea Curte de Casaţie şi Justiţie şi 2. Procedura de selecţie a adjunctului membrului naţional la Eurojust. Procedurile de selecţie vor fi reluate în perioada imediat următoare", a declarat ministrul interimar al Justiţiei, potrivit Hotnews.

Ea a precizat că detaliile privind dosarele de candidatură, calendarul procedurilor şi alte informaţii "vor fi comunicate în timp util". Birchall a mai spus că va pleca la Bruxelles, la summitul Statele Unite - Uniunea Europeană în domeniul Energiei, susţinând că a confirmat participarea la acest eveniment cu mai bine de o lună în urmă şi că se va întâlni şi cu "un membru marcant al Administraţiei Trump". Aceasta va fi cea de a treia procedură de selecţie a procurorului general.

Prima procedură de selecţie a început în 13 martie, când la conducerea Parchetului General se afla Augustin Lazăr, care a candidat şi el pentru un nou mandat. Alături de el, s-au înscris atunci pentru această funcţie procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul şef DIICOT Daniel Horodniceanu şi fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul Gabriela Scutea. Tudorel Toader a respins însă toţi candidaţii.

În 12 aprilie a fost începută o a doua procedură de selecţie pentru funcţia de procuror general şi s-au înscris procurorul militar Ionel Corbu, cel care a instrumentat dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august 2018, şi, din nou, procurorul Gabriela Scutea.

Actualul procuror general interimar şi scandalul plagiatului

Mandatul fostului procuror general Augustin Lazăr - pe care Tudorel Toader a încercat fără succes să îl revoce încă de anul trecut - a expirat în 27 aprilie, iar cu acea dată Lazăr s-a pensionat. Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca procurorul Bogdan Licu să fie numit procuror general interimar, pentru o perioadă de două luni. Bogdan Licu era adjunct al procurorului general din 2016, iar între 2013 şi 2016 a fost prim-adjunct. El a asigurat interimatul la conducerea Parchetului General şi în 2016, după demisia lui Tiberiu Niţu, acuzat de DNA că a folosit ilegal coloana oficială. De asemenea, Licu a fost membru CSM în perioada 2006-2012. Bogdan Licu a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat susţinută la Academia SRI, sub coordonarea lui Gabriel Oprea. El a susţinut că nu a plagiat, iar în martie 2016 anunţa că renunţă la titlul de doctor. Propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general va fi înaintată Secţiei pentru Procurori a CSM, pentru aviz consultativ, după care ministrul va trimite propunerea preşedintelui României. Acesta poate respinge o propunere a ministrului Justiţiei o singură dată, motivat.

Citit 341 ori Ultima modificare Marți, 30 Aprilie 2019 17:27

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro