Instanţa supremă a confirmat mandatul lui Radu Mazăre

Instanţa supremă a confirmat mandatul lui Radu Mazăre
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au confirmat, marţi, mandatul de arestare preventivă emis în lipsă în dosarul "Polaris", anul trecut, pentru fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. În acest dosar, Mazăre a fost condamnat în primă instanţă la nouă ani şi zece luni de închisoare.

"Confirmă arestarea preventivă dispusă în lipsă faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan (...), prin încheierea de şedinţă din data de 10 ianuarie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, din dosarul nr. 4453/1/2015, încheiere rămasă definitivă prin decizia penală nr. 12 din 22 ianuarie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători pronunţată în dosarul nr. 119/1/2018, precum şi executarea M.A.P. nr. 1/10 ianuarie 2018, emis pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare, respectiv, de la data de 8 mai 2019 la data de 6 iunie 2019", se arată în decizia judecătorilor instanţei supreme de marţi.

Decizia poate fi contestată în 48 de ore de la comunicare.

Radu Mazăre a fost plasat, în acest dosar, sub control judiciar, însă a încălcat condiţiile şi a plecat în Madagascar, fiind emis mandat de arestare pe numele său. Potrivit procedurii, inculpatul trebuie prezentat în faţa instanţei, pentru confirmarea mandatului.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, extrădat din Madagascar pentru a-şi ispăşi pedeapsa de nouă ani de închisoare cu executare în România în alt dosar, cel al retrocedărilor, a fost escortat cu Poliţia până la Penitenciarul Rahova.

Apărătorul lui Radu Mazăre, Lizeta Haralambie, a declarat că fostul primar al Constanţei se aştepta să fie arestat şi că la Rahova nu s-a plâns de nimic, subliniind că acesta a început să citească istorie şi geografie. Avocatul a mai spus că Mazăre are doi colegi de celulă. „Toate considerentele de condamnare a mea sunt clar împotriva jurisprudenţei şi deciziilor CEDO de până acum, dar, sigur, până voi ajunge să fiu judecat acolo, voi face puşcărie. Ca şi în cazul primarului Mircea Gutău! Eu consider că asta nu este justiţie. E doar o bătaie de joc! După ce am făcut puşcărie în Madagascar, acolo unde apelul deţinuţilor se făcea într-o curte cu pământ şi mizerie pe jos, unde 1.400 de oameni stăteam în genunchi şi cu mâinile la ceafă, fără paturi şi toalete, crede oare cineva că nu o supravieţuiesc în puşcăriile din România? Mă voi descurca onorabil şi demn! Amintirile şi iubirea nu mi le pot lua nimeni!", a explicat, în primul comunicat transmis după extrădarea din Madagascar, Radu Mazăre.

Radu Mazăre a fost plecat în Madagascar mai bine de un an, iar acolo a făcut demersuri, potrivit avocaţilor săi, pentru a obţine azil.

Citit 1454 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2019 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.