Remanierea Guvernului, o conducere nouă şi alianţe

Remanierea Guvernului, o conducere nouă şi alianţe
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Social-democraţii au început să vorbească voci diferite după şedinţa conducerii PSD în care liderii discută despre strategia partidului după eşecul de la europarlamentare şi după încarcerarea lui Liviu Dragnea. Câţiva lideri vor ieşirea de la guvernare, însă nucleul dur al partidului încearcă să strângă rândurile. Viorica Dăncilă îi are alături de ea pe miniştri şi lideri ca Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu.

De altfel, Dăncilă intenţionează să propună înlocuirea din funcţia de secretar al PSD a lui Codrin Ştefănescu cu deputatul Marcel Ciolacu, iar pe Paul Stănescu îl doreşte preşedinte executiv. De partea cealaltă, lideri precum Olguţa Vasilescu, Ionel Arsene (Neamţ) sau Dumitru Buzatu (Vaslui) vor să continue politica lui Dragnea.

În cadrul discuţiilor, Viorica Dăncilă a făcut apel la unitate şi strângerea rândurilor şi le-a spus parlamentarilor că este nevoie de o reformare a partidului, care să le arate românilor că partidul a înţeles că a greşit.

La finalul şedinţei, Gabriela Firea a avut o întâlnire cu Viorica Dăncilă, după care a făcut un apel către foştii colegi de partid să se întoarcă în PSD. Firea a vorbit deschis despre propunerea de colaborare la nivel parlamentar cu ProRomânia. "Le fac o invitaţie personală, pentru că CEx-ul este cel ce va decide rechemarea colegilor noştri în PSD. Marian Neacşu este un om extrem de valoros, a fost unul dintre cei mai buni secretari generali, pe timpul domniei sale partidul a fost unit. La fel şi domnul Mocioalcă, domnul Ţuţuianu şi ceilalţi colegi care au avut de suferit de pe urma faptului că au semnat acea scrisoare (...) Dacă nu se va decide ca aceşti colegi să se întoarcă în PSD, atunci să se stabilească o alianţă între PSD şi Pro România. E o dorinţă a mea nediscutată în CEx", a declarat Firea.

În timp ce unii făceau apel la unitate, alţii au încercat să găsească vinovaţii pentru pierderea alegerilor. Astfel, vicepreşedintele Marian Oprişan a declarat  că "a pierdut PSDragnea", iar "de astăzi avem un nou PSD". ”Discuţia pe justiţie în PSD a încetat”, a mai spus Oprişan, susţinând că persoanele care au probleme cu justiţia nu vor mai putea face parte din conducerea partidului.

„PSD ar trebui să facă un pas în spate şi să cedeze guvernarea pentru că nu poţi guverna cu 23 la sută. E mai mult decât evident ca s-a greşit grav. Asta înseamnă că greşelile trebuie îndreptate”, a  declarat Robert Negoiţă.

Surse participante la şedinţă au declarat pentru HotNews.ro că social-democraţii au ca priorităţi stabilirea conducerii interimare a PSD, propunerile pentru cele trei posturi vacante din Guvern (Justiţie, Fonduri Europene şi Românii de pretutindeni), data congresului PSD, dar şi clarificarea majorităţii în Parlament. Toate acestea urmau să fie clarificate în şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

Aceleaşi surse susţin că ALDE va rămâne în continuare alături de PSD, conform unei discuţii între premierul Viorica Dăncilă, Paul Stănescu şi Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, se aşteaptă în următoarea perioadă o remaniere mai amplă, dincolo de cele trei portofolii libere, Dăncilă intenţionează să îi înlocuiască din funcţie pe Carmen Dan, Darius Vîlcov şi, se pare, Teodor Meleşcanu.

Citit 1351 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2019 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.