Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă la proteste

Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă la proteste

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Consiliul Naţional al Elevilor iniţiază protestul intitulat ”Doliu pentru educaţie”, în urma publicării Ordinului de ministru prin care elevii ce obţin medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională sunt trimişi direct în şcolile profesionale. Organizaţia susţine că este o măsură nefundamentată, realizată pe repede înainte, care dezavantajează elevii şi anulează eforturile depuse în ultimii ani pentru a creşte prestigiul învăţământului profesional. În consecinţă, toţi elevii sunt îndemnaţi să poarte o banderolă neagră în prima zi de şcoală, conform news.ro.

"Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor la nivel naţional, îndeamnă toţi elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul şcolar 2019-2020. Astfel, în data de 9 septembrie, în timpul desfăşurării festivităţii de deschidere a anului şcolar în fiecare şcoală, îi încurajăm pe cei ale căror interese le reprezentăm să se alăture protestului intitulat «Doliu pentru educaţie». Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învăţământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România”, au transmis, duminică, reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor. 
Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, "Ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Naţională direct în şcolile profesionale, contribuind în acest mod la consolidarea percepţiei conform căreia învăţământul profesional reprezintă «groapa de gunoi» a sistemului, este motivul principal care ne scoate la protest în curtea şcolii şi ne determină să aprindem o lumânare la căpătâiul educaţiei”, au mai transmis organizatorii protestului.

Măsura, criticată şi de Administraţia Prezidenţială

Ordinul nr. 4948/2019 al ministrului Educaţiei Naţionale, din 5 septembrie, prevede că, începând cu anul şcolar 2020 – 2021, toţi elevii care nu obţin media 5 la eveluarea naţională sunt trimişi automat la şcolile profesionale. Administraţia Prezidenţială a criticat măsura, apreciind că ”repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Naţională în învăţământul profesional este un demers mai degrabă segregaţionist, care nu ţine cont de individualitatea fiecărui elev”. În replică, Ministerul Educaţiei a transmis că măsura a fost luată pentru a oferi "un drum mai bun în viaţă elevilor aflaţi la final de gimnaziu".

Citit 1072 ori Ultima modificare Duminică, 08 Septembrie 2019 14:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.