UPDATE | 11 reţinuţi în dosarul şpăgilor de la RAR

UPDATE | 11 reţinuţi în dosarul şpăgilor de la RAR
Percheziții în București și alte trei județe
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE (joi, 12 septembrie 2019) Poliţişti şi angajaţi RAR, suspectaţi că au luat mită | 11 persoane au fost reţinute după percheziţiile de miercuri în trei judeţe şi în Bucureşti, la angajaţi RAR, intermediari şi poliţişti bănuiţi că înmatriculau maşini cu probleme tehnice. Printre cei reţinuţi se numără un şef teritorial al RAR şi un poliţist.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Vestemean, a declarat, joi, că 11 persoane au fost reţinute după percheziţii. Surse judiciare au declarat că printre cei reţinuţi sunt şeful RAR Sibiu, Ioan Cătălin Oţetea, un poliţist din Barcaciu de Mureş şi un inginer RAR din Vâlcea.

47 de percheziţii au avut loc miercuri în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Mureş, dar au fost ridicate acte şi de la RAR Bucureşti, în trei dosare care vizează fapte de corupţie. Mai mulţi poliţişti, reprezentanţi RAR şi intermediari sunt bănuiţi că înmatriculau maşini cu probleme tehnice, peste rând sau falsificând acte. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că persoanele vizate înmatriculau maşini cu probleme tehnice sau peste rând, iar şpăgile se dădeau în torpedoul maşinii şi în scrumieră, pentru a nu fi observate uşor.


(11 septembrie 2019) 47 de percheziţii au avut loc miercuri în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Mureş, precum şi ridicări de acte de la RAR Bucureşti, în trei dosare care vizează fapte de corupţie. Mai mulţi poliţişti, reprezentanţi RAR şi intermediari sunt bănuiţi că înmatriculau maşini cu probleme tehnice, peste rând sau falsificând acte.

Potrivit DGA, ofiţeri de poliţie judiciară din 22 de servicii judeţene au făcut, în total, 47 de percheziţii în judeţele Sibiu, Vâlcea şi Mureş, precum şi ridicări de înscrisuri de la o instituţie publică din Bucureşti, în trei dosare penale constituite la nivelul celor trei unităţi de parchet, având ca obiect fapte de corupţie săvârşite de funcţionari publici cu şi fără calitate specială şi persoane civile, în legătură cu activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării.

Între cele trei dosare penale există conexiuni privind realizarea activităţilor infracţionale.

Astfel, la Sibiu, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorului de caz, au făcut 16 percheziţii domiciliare şi au pus în executare 20 mandate de aducere, emise pe numele unor suspecţi, dintre care trei lucrători MAI. "În cadrul dosarului penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, sunt cercetaţi opt funcţionari din cadrul unei instituţii publice (şapte din Sibiu şi unul din Vâlcea), pentru fapte de corupţie legate de atribuţiile de serviciu referitoare la procedura de inspecţie a vehiculelor în vederea înmatriculării. Totodată, sunt cercetaţi trei angajaţi MAI, pentru fapte de corupţie în legătură cu procedura de înmatriculare a vehiculelor (luare de mită şi trafic de influenţă) şi nouă persoane fizice fără calitate specială implicate în săvârşirea faptelor sub forma complicităţii (intermediari care se ocupau cu identificarea de clienţi, preluarea sumelor de bani şi remiterea ulterioară către angajaţii instituţiei publice)", arată DGA.

În Vâlcea, au avut loc 24 percheziţii, dintre care 12 la o instituţie publică, 11 la locuinţe ale unor persoane fizice şi una la sediul unei societăţi comerciale. Dosarul penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către funcţionari publici şi alte persoane, a unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2017-2019, în legătură cu activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor.

În Mureş, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat şapte percheziţii domiciliare, dintre care două la un agent de poliţie, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

În cauză, ofiţerii DGA din cadrul structurii centrale au înscrisuri şi date informatice de la sediul central al unei instituţii publice din Bucureşti. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că actele au fost ridicate de la sediul RAR din Capitală.

Citit 2321 ori Ultima modificare Joi, 12 Septembrie 2019 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.