Două din cinci gospodării suportă cu greutate cheltuielile curente

Două din cinci gospodării suportă cu greutate cheltuielile curente
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aproape două din cinci gospodării (37,6 la sută) suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, conform "Anchetei asupra calităţii vieţii", realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS) anul trecut. Dacă se iau în considerare şi cele care întâmpină o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 80 la sută din totalul gospodăriilor, se arată în studiul citat de Agerpres.

Pe de altă parte, pentru una din cinci gospodării, cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.

Printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (47,4 la sută) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (44,7 la sută), precum şi gospodăriile formate din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii în întreţinere (57,1 la sută).

De asemenea, se regăsesc în această situaţie 59,9 la sută dintre gospodăriile al căror cap are statutul ocupaţional de şomer şi 52,6 la sută dintre cele conduse de un agricultor.

În ceea ce priveşte capacitatea achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.) se poate constata că mai puţin de o treime din gospodării (30,0 la sută) au prezentat restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare.

Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2018, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (55,3 la sută din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,1 la sută) şi abonamentul telefonic (41,7 la sută). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (8,2 la sută), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.

Estimarea de către gospodării a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se află în directă legătură cu gradul în care fac faţă cheltuielilor impuse de viaţa de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observă existenţa unor diferenţieri generate de caracteristicile gospodăriilor. Astfel, mai mult de un sfert din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei şi 2.000 de lei, dar trei din cinci gospodării au nevoie de cel puţin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai mult de o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie mai mare de 3.000 de lei lunar.

Citit 860 ori Ultima modificare Duminică, 15 Septembrie 2019 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.