Klaus Iohannis obligat să-i accepte pe miniștrii interimari

Klaus Iohannis obligat să-i accepte pe miniștrii interimari
CCR a admis parțial conflictul Guvern - Președinție
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari. Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar precizează că premierul trebuie să meargă în Parlament pentru remaniere, ca urmare a retragerii ALDE de la guvernare.

CCR a admis parţial conflictul Guvern - Preşedinţie, au spus surse oficiale, pentru Mediafax. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniştrii demişi şi să numească interimarii. Preşedintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Preşedintele României nu şi-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel şeful statului este obligat să îi revoce pe miniştrii, au explicat sursele citate.

De asemenea, Klaus Iohannis este obligat şi să numească interimari, pentru a rezolva problema continuităţii Guvernului, au mai precizat sursele menţionate.

Părţile implicate în conflict şi-au susţinut, miercuri, punctele de vedere la CCR. Astfel, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, miercuri, că magistraţii Curţii Constituţionale vor constata probabil un conflict generat de refuzul preşedintelui de a numi miniştri interimari, precizând totodată că şeful statului putea rezolva problema prin consultări, dar a refuzat. În schimb, Mihaela Ciochină, consilier al Administraţiei Prezidenţiale, a afirmat, miercuri, despre conflictul dintre Guvern şi Preşedinţie sesizat de Viorica Dăncilă, că este unul politic, iar un eventual conflict juridic de natură constituţională ar trebui să fie între Guvern şi Parlament.

Şeful Executivului trimisese, la Cotroceni, nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joia trecută, că a fost sesizată Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de a numi miniştri interimari şi a precizat că sesizarea ar trebui privită şi ca un mijloc de a avea nişte reguli pentru viitor.

”Dincolo de lupta politică, nu este nevoie şi nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului”, a declarat premierul, afirmând că nu s-a putut organiza şedinţa de guvern din săptămâna respectivă.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că respinge categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari pentru ministerele deţinute de ALDE, partid ai cărui reprezentanţi s-au retras din Guvern. Iohannis a precizat că refuză să gireze un joc politic meschin.

Citit 1218 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2019 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.