Raport favorabil privind sancţionarea apelurilor false la 112

Raport favorabil privind sancţionarea apelurilor false la 112
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia pentru apărare din Senat a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, care prevede sancţionarea apelurilor false la 112, însă amendamentul prin care cartelele prepay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul a fost exclus.

Una dintre prevederile incluse în OUG 62/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice se referă la obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii.

Amendamentul a fost respins, marţi, de către membrii comisiei de apărare.

„Una dintre justificările colegilor cu privire la eliminarea acestui articol a fost decizia CCR, cei din echipa care a lucrat la Ordonanţă susţin că au venit cu o justificare care să facă decizia CCR una pozitivă, mie mi s-au părut normale argumentele Guvernului (...) am fost singurul care nu a dorit excluderea”, a declarat Nicu Fălcoi, senator USR.

Fălcoi a declarat că deşi Avocatul Poporului a sesizat această prevedere la CCR, decizia corectă, a Guvernului sau Opoziţiei, va fi scoasă la iveală după pronunţarea Curţii Constituţionale, însă el este de părere că Executivul are dreptate, deoarece este o metodă de siguranţă instituită în alte opt ţări europene. „Avocatul Poporului a sesizat CCR, iar Curtea îşi va spune părerea şi vom vedea cine a avut dreptate. Cert este că nu am fi prima ţară din Europa în care acest lucru se practică, sunt opt sau nouă ţări unde cartelele se vând doar pe baza actului de identitate, iar eu cred că s-ar diminua foarte mult apelurile false”, a motivat senatorul.

O altă reglementare importantă a ordonanţei de urgenţă este referitoare la creşterea amenzilor pentru apelurile false la 112. Prin urmare cuantumul amenzilor pentru apelurile false a crescut de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei.

Acest amendament a fost aprobat, marţi, tot în cadrul comisiei de apărare.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, însă for decizional este Camera Deputaţilor.

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind OUG care modifică legea de funcţionare a Sistemului naţional 112 şi care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul precum şi stocarea datelor celor care sună la 112. Instituţia reclamă că nu se justifică situaţia de urgenţă.

Citit 980 ori Ultima modificare Marți, 24 Septembrie 2019 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.