Judecătorii susțin că Guvernul Orban nu respectă referendumul pe justiţie

Judecătorii susțin că Guvernul Orban nu respectă referendumul pe justiţie
Se solicită intervenția Avocatului Poporului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) acuză Guvernul Orban că a modificat prin OUG referitorare la achiziţiile publice aspecte ce ţin de legile justiţiei, ceea ce contravine referendumului din 2019, şi anunţă că va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituţională.

"Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanţă de urgenţă, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, sfidând voinţa a milioane de români care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei. Astfel, prin OUG 23/2020 (n.r - pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice), una dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în 4 februarie 2020, au fost aduse modificări grave statutului judecătorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are că efect atât o ingerinţă directă şi fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât şi încălcarea dreptului la un proces echitabil al părţilor", consideră UNJR.

În opinia UNJR, prin OUG 23/2020, Guvernul a decis că toate apelurile şi recursurile în materia achiziţiilor publice trebuie soluţionate într-un anumit termen, iar "nerespectarea termenelor prevăzute constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform legii" (art. 68^1).

"Este stupefiant că, după Referendumul din 26 mai 2019, la care românii au votat interzicerea adoptării ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei, referendum susţinut intens de actualul partid de guvernământ, odată ajuns la putere acesta nu are nici o şovăiala în a adopta exact prin ordonanţă de urgenţă norme ce afectează în mod grav statutul judecătorilor şi independenţa acestora. Adoptarea OUG 23/2020 demonstrează ipocrizia actualilor guvernanţi în ceea ce priveşte justiţia, interesul faţă de această fiind, în realitate, unul pur electoral şi populist", acuză UNJR, apreciind că modificările aduse sunt deosebit de grave.

UNJR reclamă că dispoziţia nou adoptată este pur şi simplu stupefiantă prin modul brutal în care încalcă independenţa judecătorului de caz, care va trebui să soluţioneze cauza nu în funcţie modul în care apreciază cu privire, spre exemplu, la necesitatea şi utilitatea unui probatoriu, ci în funcţie de termenul maxim stabilit de Guvern, sub ameninţarea sancţionării sale.

De asemenea, UNJR afirmă că o astfel de dispoziţie încalcă dreptul la un proces echitabil al părţilor, care, obligate să îşi dovedească pretenţiile, pot fi puse în situaţia de a nu avea efectiv timpul necesar să o facă.

UNJR  va solicita Avocatului Poporului să sesizeze urgent Curtea Constituţională, cu privire la neconstituţionalitatea textului art. 68 ind. 1 introdus în Legea nr. 101/2016 prin art. IV pct. 26 din OUG nr. 23/2020", conchid judecătorii.

Citit 1697 ori Ultima modificare Duminică, 16 Februarie 2020 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.