Senatorii au scos privații din ordonanţa pe Sănătate

Senatorii au scos privații din ordonanţa pe Sănătate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Senatorii din Comisia de Sănătate au eliminat, ieri, prevederile referitoare la spitalele private din ordonanța pe sănătate dată în ultima ședință de guvern înainte de moțiunea de cenzură, informează hotnews.ro.

Astfel a fost eliminată prevederea potrivit căreia bolnavii cronici înscriși în programele naționale de sănătate pot alege unde se tratează, la stat sau la privat. În aceste condiții, rămâne în vigoare prevederea din lege potrivit căreia serviciile în privat pot fi furnizate dacă acestea excedează capacității furnizorilor publici. De asemenea, coplata pentru servicii medicale prestate de sistemul privat se amână până la 21 aprilie 2025, potrivit unui amendament adoptat. Totodată, a fost abrogată prevederea care permitea privaților accesul la servicii medicale de urgență.

„Am decis să abrogăm articolele şi alineatele care se referă la situaţia furnizorilor privaţi. Am prorogat termenul privind introducerea coplăţii de la 2021 la 1 aprilie 2025. Cei care doresc să participe în programele naţionale de sănătate pot să o facă, însă fără să perceapă nişte sume în plus din partea pacienţilor pentru acordarea acestor servicii medicale", a precizat preşedintele Comisiei pentru sănătate, senatorul Laszlo Attila, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că, dacă ordonanţa ar fi fost respinsă integral, ar fi intrat în vigoare actul normativ de anul trecut şi ar fi existat riscul ca pacienţii să plătească imediat în plus furnizorilor privaţi de servicii medicale. „Dacă noi am fi respins ordonanţa în integralitatea sa, atunci ar fi intrat în aplicare ordonanţa de anul trecut, adică după ce se pronunţau plenul Senatului, respectiv plenul Camerei Deputaţilor, exista riscul ca ea să intre în vigoare şi de mâine să plătim coplată în anumite situaţii dacă ne adresăm furnizorilor privaţi”, a explicat senatorul.

Proiectul ordonanţei de urgenţă propune ca termenul de aplicare a prevederilor cu privire la contribuţia personală, care poate fi plătită de asiguraţi pentru unele servicii medicale, în condiţiile în care optează ca aceste servicii să fie acordate de furnizori privaţi aflaţi în relaţie contractuală cu case de asigurări de sănătate, să fie 1 aprilie 2021, întrucât noile contracte de furnizare de servicii medicale pentru anul 2020 se vor încheia începând cu 1 aprilie 2020, timpul pentru modificări fiind prea scurt. Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament în cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, în funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale astfel acordate urmând a fi suportate din fondurile alocate pentru derularea programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2020.

Citit 1404 ori Ultima modificare Marți, 25 Februarie 2020 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.