Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane, interzise

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane, interzise
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus. Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Arafat a reluat recomandarea ca cetăţenii români să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar celor care sunt în aceste zone să nu vină în România.

Autorităţile române impun, în contextul existenţei cazurilor de COVID-19, măsuri de limitare a organizării activităţi în aer liber sau în incinte care implică mai mult de o mie de persoane. ”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunităţii considerăm că o astfel de măsură devine necesară”, a explicat Raed Arafat.

Autorităţile române au decis, de asemenea, sistarea până la data de 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii de la facultăţile medicină sau farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor. Excepţie fac studenţii care participă voluntari în spitale.

”S-a luat măsura de sistare până la 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenții universităților de medicină și farmacie, precum și vizitele aparținătorilor persoanelor internate. Se exceptează studenții care participă voluntar.

Multe spitale au amfiteatre și studenții vin în număr mare pentru a participa la cursuri. Pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale și pacienții, considerăm că această măsură e necesară”, a declarat Arafat într-o conferință de presă susținută la sediul MAI.

De asemenea, s-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci ţin cont şi de contextul social. "S-a aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie cu coronavirus", a afirmat Raed Arafat.

Cetăţenii români care au fost în zone afectate de coronavirus care, la revenirea în ţară, prezintă un certificat care atestă că au fost în carantină în ţara respectivă, a mai anunţat secretarul de stat din MAI. Nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus.

„Unităţile sanitare nu testează persoane sănătoase decât în anumite condiţii, dacă sunt contacţi” a explicat Arafat. 

Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.

Decontarea cheltuielilor

Guvernul pregăteşte de asemenea o hotărâre care priveşte decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină, dar şi pentru cele aflate în izolare, dar care nu se pot autosusţine. „Referitor la decontarea cheltuielilor de carantină există deja un proiect de hotărâre care va fi emis de Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătății, privind procedura de decontare. Am solicitat și există sprijin în acest sens să includem și persoanele aflate în izolare, dacă ele nu pot să se autosusține și atunci să se poată deconta costurile și pentru cei care sunt în autoizolare și cărora trebuie să li se asigure masa și sprijinul în timpul autoizolării. Bineînțeles, de la caz la caz”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a reiterat recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetăţenii români aflaţi în ţară către zonele afectate de virus, dar şi cele ale românilor din zonele afectate, către România, arătând că astfel aceştia din urmă îi pun în pericol de infectare pe cei dragi. 

„Bineînţeles, această situaţie este temporară, cetăţenilor români care vin din zonele afectate li se vor aplica regulile de carantină sau autoizolare. Declararea la intrarea la graniţă de alte zone decât zonele reale din care provin poate să fie luată sub incidenţa legii penale ca declaraţie falsă. Nu este luată nicio decizie (privind suspendarea curselor aeriene -n.r.). Fără nicio discuție, aceste lucruri se analizează, dar nu este luată nicio decizie la acest moment, pe lângă faptul că vedem că și din Italia se iau anumite decizii care pot avea un anumit rezultat în acest sens și anume dacă se va lua decizia finală de a se izola o anumită zonă, asta înseamnă că nici de acolo nu vor mai veni persoane. Acest lucru se analizează în dinamică și o să vedem ce decizii se iau și o să le anunțăm", a adăugat Raed Arafat.

Citit 1545 ori Ultima modificare Duminică, 08 Martie 2020 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.