Acuzaţii ale exportatorilor la adresa ministrului Economiei

Acuzaţii ale exportatorilor la adresa ministrului Economiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Exportatorii îl acuză pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, printr-o scrisoare foarte dură transmisă președintelui Klaus Iohannis, de blocarea promovării exporturilor și de refuzul de a discuta cu aceștia. "S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicațiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil", se arată în scrisoarea consultată de HotNews.ro. Exportatorii spun că este gravă lipsa de experiență managerială a ministrului Năsui, iar "pagubele acestui sabotaj sunt imense".

Potrivit exportatorilor, Claudiu Năsui a sistat finanțarea programului de promovare a exporturilor, program reglementat prin OUG 120/2002, deși a fost convenită cu mediul de afaceri participarea la circa 100 de târguri şi expoziţii internaţionale a peste o mie de firme.

Exportatorii îl mai acuză pe Năsui și de sistarea ajutorului de minimis acordat prin programul de internaționalizare a firmelor. Deși acest program a fost prelungit de Uniunea Europeană până în 2023, termenul inițial fiind 2020, Guvernul României nu l-a actualizat. Prin acest program se finanțau, prin alocație financiară nerambursabilă, atât participări ale operatorilor economici români la târguri și expoziții, cât și la misiuni economice în străinătate. Alocația era de maximum 50.000 de lei per beneficiar, reprezentând maximum 90 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru un număr maxim de 500 firme.

Scrisoarea este semnată de Mihai Ionescu, copreședinte al Consiliului de Export al României și președinte executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR).

Citit 764 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2021 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.