PNL și USR-PLUS nu se înțeleg pe tema înființării unei agenții

PNL și USR-PLUS nu se înțeleg pe tema înființării unei agenții
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Înființarea Agenției Naționale pentru Investiții în Sănătate este un nou motiv de dispută în interiorul coaliției. Deși înființarea instituției este cuprinsă atât în programul de guvernare al coaliției, cât și în Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) trimis la Bruxelles, PNL nu dorește ca aceasta să aibă rolul de a gestiona proiectele și implicit banii europeni alocați pentru acestea. De partea cealaltă, USR-PLUS spune că nu renunță la înființarea agenției și că nu negociază acest subiect. Aceasta ar avea rolul de a derula proiecte de investiții accesate cu bani europeni prin PNRR în valoare de două miliarde de euro. De asemenea, agenția ar oferi consultanță consiliilor județene și primăriilor în ceea ce privește rețeaua sanitară.

Liberalii nu doresc înființarea instituției, pentru că vor ca banii europeni să fie gestionați de către autoritățile locale. Președintele PNL, Ludovic Orban, a recunoscut, într-o conferință de presă, că PNL nu este de acord cu înființarea agenției, pentru că aceasta nu va avea timp să deruleze procedurile de licitație. Orban susține că proiectele europene trebuie derulate prin administrațiile locale.

De partea cealaltă, copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, a subliniat că Agenţia pentru Investiţii în Sănătate se regăseşte în programul de guvernare agreat de coaliţie și nu poate să fie un subiect de negociere. "Este un subiect pe care îl vom detalia şi în şedinţa de coaliţie, nefiind discutat până acum tocmai din acest motiv foarte simplu: este unul dintre obiectivele asumate de această coaliţie de guvernare", a adăugat Barna.

Citit 639 ori Ultima modificare Marți, 22 Iunie 2021 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.