80 de miliarde de euro și la dispoziția autorităților locale

80 de miliarde de euro și la dispoziția autorităților locale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut autorităţilor locale să se implice în atragerea fondurilor europene pe care România le are la dispoziţie în aceşti ani, 80 de miliarde de euro, subliniind că este important ca şi la nivel local să se determine "complementaritatea eficienţei" pe care fiecare din instrumentele de finanţare europeană o poate genera.

Şeful Executivului a avut, marţi, o intervenţie online la lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România (AOR): "De ce vorbesc de această complementaritate? Pentru că nu de puţine ori am văzut că am demarat anumite proiecte, care ar fi trebuit să fie aşezate într-o altă ordine de priorităţi, am asfaltat şi după aceea a trebuit să refacem, că nu realizasem canalizarea sau sistemul de aducţiune de apă, iluminatul nu era rezolvat şi aşa mai departe".

El s-a referit, în primul rând, la finalizarea proiectelor care au fost asumate prin cadrul financiar multianual 2014-2020. "Mai avem un an şi nouă luni şi v-aş ruga să vă gândiţi foarte serios şi să analizaţi care dintre proiecte se finalizează şi care nu, pentru că există flexibilitate din partea Comisiei, astfel încât banii pe care anticipăm că nu-i vom cheltui să poată fi folosiţi (...) în măsurile pe care noi le avem în lucru pe masa Guvernului, astfel încât să putem să compensăm efectele generate atât de criza preţului la energie şi gaze, cât şi de criza generată de războiul din Ucraina", a declarat Nicolae Ciucă.

El a menţionat, apoi, al doilea instrument financiar european, asigurat prin PNRR, cerându-le autorităţilor locale implicare pentru a se putea obţine maxim din acest program. "Ar fi de neiertat să nu putem să ducem la bun sfârşit tot ceea ce poate să reprezinte proiecte de reformă, proiecte de transformare, proiecte de investiţii pe bani europeni", a subliniat Ciucă. 

Acesta a explicat că un alt treilea instrument de finanţare europeană este cel reprezentat de Cadrul Multianual 2021-2027, iar aici sunt iniţiate toate demersurile şi pentru asigurarea cadrului de accesare și s-a referit şi la al patrulea instrument de atragere a fondurilor, cel generat de Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

"Urmează să luăm decizia la nivelul guvernului, astfel încât să suplimentăm suma pentru a putea să acoperim tot ceea ce înseamnă solicitările venite din teritoriu şi el este îndreptat, aşa cum spuneam, preponderent către această asumare a noastră de a elimina diferenţele de dezvoltare dintre judeţe, de a elimina, de a reduce, că nu putem să eliminăm, de a reduce diferenţele dintre mediul rural şi mediul urban", a subliniat Ciucă.

Citit 629 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2022 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.