Anchetă privind o posibilă fraudă de peste trei milioane de euro

Anchetă privind o posibilă fraudă de peste trei milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parchetul European (EPPO) condus de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, anchetează o presupusă fraudă comisă în România, cu o valoare de peste trei milioane de euro, într-o speță cu legături în Cipru, Portugalia și Spania, a transmis, joi, EPPO, într-un comunicat, aceasta fiind prima informare a Parchetului European cu privire la o investigație pe care o face în țara noastră. Joi au avut loc percheziții în zece locații din București, Ilfov și Giurgiu.
Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în cadrul DNA, al polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al ofițerilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.
Procurorul european delegat în România a beneficiat de sprijinul procurorilor europeni delegați din Spania, Portugalia și Cipru, care au efectuat măsuri de investigație în jurisdicțiile lor, în cadrul mecanismului de cooperare prevăzut de Regulamentul EPPO, se mai arată în comunicat.
Se suspectează, în acest caz, că beneficiarul unui proiect finanțat din fonduri europene a obținut în mod ilegal fonduri în valoare de 3.073.646,35 EUR (14.440.459,60 RON, fonduri nerambursabile) în perioada septembrie 2018 - ianuarie 2020, în urma utilizării de documente și declarații false și inexacte. După obținerea pe nedrept a fondurilor, beneficiarul este suspectat că le-a transferat pentru a ascunde originea ilicită a acestora și pentru a ascunde frauda. Schema de fraudă a avut o dimensiune transfrontalieră, deoarece beneficiarul a utilizat, prin intermediari, societăți cu sediul în Spania, Portugalia și Cipru.
În urma finalizării perchezițiilor, șase persoane vor fi conduse la Biroul EPPO București, pentru a fi informate cu privire la acuzații și pentru a se efectua audieri. EPPO se află în prezent în proces de identificare a banilor, bunurilor și activelor care urmează să fie înghețate la valoarea prejudiciilor.

Citit 1333 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2022 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.