România, în topul statelor cu expunere la risc seismic

România, în topul statelor cu expunere la risc seismic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

România se află printre primele 10 ţări din lume în ceea ce priveşte expunerea la risc seismic ca suprafaţă, iar noul program naţional de reducere a acestuia aprobat de Guvern este "extrem de important", beneficiind de o finanţare nerambursabilă din bugetul de stat şi de un mecanism mult simplificat, a declarat, joi, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Potrivit acestuia, proiectul va ajunge cel mai probabil săptămâna viitoare în Parlament şi a fost susţinut de toate partidele din coaliţia de guvernare.
"Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic, care instituie un program complet nou, cu o filozofie total diferită faţă de cea actuală. Un program naţional de consolidare de risc seismic. Personal, îl consider cel mai important program de investiţii lansat şi cel mai important proiect de act normativ pe care l-am promovat cu privire la un program de investiţii din mandatul meu de ministru al Dezvoltării, pentru că el vine să abordeze problematica riscului seismic. România este, din păcate, între primele 10 ţări din lume în ceea ce priveşte expunerea la risc seismic ca suprafaţă. Două treimi din suprafaţa României sunt expuse la risc seismic de gradul I şi gradul II", a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că programul naţional de reducere a riscului seismic include nu doar clădirile de locuinţe, ci şi pe cele publice, precum şi clădirile potenţial producătoare de pagube. "Foarte important, ceea ce este o schimbare radicală de abordare a statului român este o finanţare nerambursabilă din bugetul de stat, faţă de prevederile actualei reglementări care evident sunt perimate. În ultimii şapte ani nu s-au alocat fonduri semnificative pentru că nu s-au putut aloca pe procedurile birocratice şi depăşite din programul actual", a completat Cseke Attila.
"Ceea ce ştim astăzi este că, din informaţiile pe care le avem, unul dintre neajunsurile funcţionării de până acum este şi faptul că nu avem o bază de date cu privire la câte imobile şi ce categorii de imobile avem în risc seismic. Din datele pe care noi le avem, dar acestea în mod cert nu concordă în mod exact cu realitatea, în Bucureşti sunt cel puţin 2.216 clădiri în risc seismic I şi II, respectiv, asimilate acestor categorii de riscuri seismice. (...) În ţară sunt 471 de clădiri. În mod evident, sunt mult mai multe", a mai arătat ministrul Dezvoltării.

Citit 320 ori Ultima modificare Joi, 05 Mai 2022 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.