Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe președintele Lituaniei

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe președintele Lituaniei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, principalul punct de discuţie fiind situaţia din Ucraina. Klaus Iohannis a afirmat că s-au discutat modalităţile concrete în care putem sprijini, cât mai eficient, refugiaţii care au fugit din calea războiului, evidenţiind eforturile complexe ale României, inclusiv hubul umanitar de la Suceava. Preşedintele a menţionat că, în ceea ce privește negocierile dintre Ucraina şi Rusia, acestea ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, notează news.ro.

”Avem o relaţie bilaterală foarte bună şi I-am mulţumit domnului preşedinte (Nausėda - n.r.) pentru susținerea constantă a Lituaniei pentru obiectivele strategice ale României, precum aderarea la spaţiul Schengen, respectiv la OCDE. Schimburile comerciale bilaterale sunt în creştere, avem potenţial şi trebuie să facem eforturi suplimentare, inclusiv din perspectiva investiţiilor reciproce”, a spus Klaus Iohannis.

”O temă pe care am discutat-o aprofundat a fost, desigur, războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a generat cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, cu implicaţii multiple. Am discutat modalităţile concrete în care putem sprijini, cât mai eficient, refugiaţii care au fugit din calea războiului, evidenţiind eforturile complexe ale României, inclusiv hubul umanitar de la Suceava. Am reiterat de asemenea faptul că România sprijină o anchetă amănunţită a Curţii Penale Internaţionale cu privire la toate crimele de război comise de trupele ruse”, a adăugat Iohannis.

Șeful statului a menţionat și că, în ceea ce priveşte negocierile dintre Ucraina şi Rusia, acestea ar trebui să aibă ca rezultat restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, singura variantă acceptabilă fiind o soluţie conformă dreptului internaţional şi intereselor de securitate euroatlantică.

Iohannis a anunţat că România va găzdui la Bucureşti, împreună cu Germania şi Franţa, cea de-a doua ediţie a Conferinţei Platformei de Sprijin pentru Moldova, pentru a dezvolta angajamentele deja luate de statele participante, şi a invitat Lituania să se implice.

Citit 562 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2022 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.