Extinderea programului nuclear civil din România

Extinderea programului nuclear civil din România
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk, temele abordate în cadrul discuţiilor vizând securitatea energetică europeană şi extinderea programului nuclear civil din România, notează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cu acest prilej a fost subliniată importanţa relaţiei de parteneriat dintre România şi SUA, în contextul necesităţii extinderii capacităţilor României de producere a energiei electrice, ca parte a demersurilor care pot contribui la consolidarea securităţii în regiune.
„Astfel, construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, precum şi lucrările de întreţinere necesare a fi efectuate la Unitatea 1 reprezintă etape necesare pentru atingerea nivelului care să asigure României independenţa energetică. Noile proiecte care vor consolida aceste progrese sunt legate de implementarea SMR - Small Modular Reactor - pe baza tehnologiei deţinute de compania americană NuScale. Principalele beneficii generate de implementarea acestor soluţii vizează atât decarbonizarea - obiectiv european important, precum şi un nivelul înalt de securitate sub semnul căruia se vor derula investiţiile", se arată în comunicat.
Totodată, premierul a transmis mulţumiri pentru susţinerea acordată sistemului european de energie. „Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii şi în alte domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. România e singura ţară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie şi există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear", a afirmat Ciucă.
Sursa citată precizează că ambele părţi şi-au arătat disponibilitatea de a dezvolta parteneriatul România-SUA, atât în domeniul utilizării energiei nucleare, precum şi în exploatarea gazelor, petrolului, energiei obţinute din resurse regenerabile, în acest sens urmând a fi elaborat un plan de acţiune.
La întâlnire au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

Citit 373 ori Ultima modificare Luni, 23 Mai 2022 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.