Necesar nesatisfăcut pe piața internă a lemnului

Necesar nesatisfăcut pe piața internă a lemnului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Măsurile de combatere a tăierilor ilegale de lemn sunt bune, dar necesarul în piaţă rămâne, atât pentru aprovizionarea cu lemn de foc a populaţiei, cât şi pentru aprovizionarea industriei de profil, este de părere Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului - Prolemn, citat de Agerpres.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), cu o creştere de preţuri de 39,01%, prelucrarea lemnului se regăseşte în topul creşterilor pentru producţia industrială.

"În ultima perioadă, sunt foarte multe informaţii care confirmă eficienţa măsurilor de combatere a tăierilor ilegale. Ultimele măsuri, adoptate cu obligarea celor care transportă peste 20 mc anual să devină transportatori profesionişti vor produce efecte majore. Sunt paşi înainte pentru o piaţă corectă a lemnului de foc. (...) Insuficienţa lemnului legal lasă loc şi creează piaţă pentru lemn ilegal. În prezent, se recoltează în România aproximativ 60% din creşterea anuală a pădurilor, mult sub media europeană de peste 70%. În opinia specialiştilor din sector şi din mediul universitar, această recoltă ar putea fi crescută în mod sustenabil de la media de 18-19 milioane mc anual din ultimii ani, către 25-26 milioane mc anual", a subliniat Tobescu.

În plus, 30% din fondul forestier al României are un grad de accesibilitate redus, cu distanţe de scos apropiat al lemnului de peste 1,2 kilometri, iar prin construcţia de drumuri forestiere, mobilizarea sustenabilă a masei lemnoase din aceste păduri poate creşte semnificativ.

Citit 1001 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2022 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.