Plafonarea prețurilor, cauză a unei posibile penurii de combustibili

Plafonarea prețurilor, cauză a unei posibile penurii de combustibili
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

PSD cere ca ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, să vină de urgență cu măsuri de reglementare astfel încât să combată creșterea prețurilor la carburanți.

În opinia social-democraților sunt doar două variante care ar trebui discutate. "Din perspectiva PSD, stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial, de la producător la benzinărie, sunt variante care ar trebui discutate de urgență în cadrul Coaliției de guvernare", se arată într-un comunicat al PSD.

Ministrul Energiei este acuzat de PSD că a întârziat cu o soluție. "Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluție de legiferare, prețurile la carburanți s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru. Așadar, nu mai e timp de analize și dezbateri! E nevoie de acțiune! Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creșteri de prețuri", se arată în comunicatul PSD.

În paralel, prețul la pompă al carburanților este în prezent cu 63% mai mare față de anul trecut în aceeași perioadă, printre motive fiind creșterea cotațiilor țițeiului, a cursului valutar, a costurilor de transport maritim al țițeiului, dar și a altor costuri, iar, în viitorul apropiat, prețul carburanților va crește peste 11 lei/litru la motorină și peste 10 lei/litru la benzină, estimează Asociația Energia Inteligentă (AEI), într-o amplă analiză. Asociația precizează și că statul este un mare câștigător al acestor scumpiri, din care a încasat suplimentar circa 600 milioane de euro, în prima perioadă a acestui an, comparativ cu anul trecut. În fapt, evoluția cotațiilor produselor petroliere este acțiunea care determină prețul la benzină și motorină, la nivelul pieței europene, preț care prezintă o volatilitate superioară prețului țițeiului, ca urmare a dificultății accesării unor rute de transport, a războiului din Ucraina, precum și din cauza închiderii neprogramate a două mari rafinării europene.

În schimb, asociația arată că măsurile care se impun sunt: diminuarea TVA și acciza la combustibili, limitarea marjelor comerciale la furnizori, o puternică campanie de diplomație energetică pentru accesarea noilor surse și rute de transport țiței, dar și un plan pentru situații de urgență pentru consumatorii protejați. Alternativa populistă de plafonare a prețului echivalează cu instalarea, în câteva luni, a penuriei combustibililor în România, conchide AEI.

Citit 374 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2022 05:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.