Plan național pentru integrarea refugiaților ucraineni

Plan național pentru integrarea refugiaților ucraineni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Planul naţional de măsuri de integrare a refugiaţilor ucraineni în România, pe termen mediu şi lung, a fost lansat public, marţi, de consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Mădălina Turza, subliniind că nu vor fi acordate privilegii speciale, ci aceştia vor beneficia de sprijin astfel încât, în cel mai scurt timp, să devină independenţi.

Potrivit consilierului de stat, Planul naţional de acţiune, aprobat prin ordonanţă de urgenţă, a fost creat alături de partenerii din agenţiile Naţiunilor Unite prezente în România, societatea civilă şi ministere. Ea a precizat că sunt vizate o serie de activităţi-cheie în domeniile educaţiei, sănătăţii, ocupării, locuirii copiilor şi persoanelor vulnerabile.

"Este oare suficient să deschizi uşile unei şcoli pentru 30 de copii ucraineni şi de a doua zi ei vor începe să vorbească limba română şi vor putea citi Eminescu? Cu siguranţă, nu. De aceea, am avut nevoie de cursuri specifice de limba română pentru copii mici în şcoli, de adaptare curriculară, am avut nevoie de măsuri specifice în sănătate pentru ca ei să poată înţelege sistemul nostru sanitar, de măsuri de sănătate publică, să ne asigurăm că suntem noi, toţi cetăţenii României şi nu numai, protejaţi de boli transmisibile, integrarea ucrainenilor în planurile noastre de vaccinare", a explicat consilierul de stat.

Planul se referă şi la siguranţa şi securitatea refugiaţilor ucraineni.

Mădălina Turza a dat mai multe exemple de măsuri cuprinse în planul aprobat, menţionând că în privinţa locuirii este prevăzută renovarea şi reabilitarea unor construcţii neutilizate sau degradate, pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina.

"În ceea ce priveşte partea de angajare, de exemplu, o măsură foarte concretă o reprezintă simplificarea modalităţii prin care angajatorii vor putea contracta sau vor putea angaja persoane din Ucraina, în ceea ce priveşte dosarul de angajare. O altă măsură o reprezintă cursurile dedicate de limba română pe tipuri de profesii", a indicat consilierul de stat. Mai sunt prevăzute acţiuni de consiliere şi asistare în primă fază a angajării la un loc de muncă. Conform Mădălinei Turza, planul conţine şi o serie de măsuri prin care se doreşte accesul la informaţii oficiale şi sigure în baza unui număr unic destinat refugiaţilor ucraineni.

Pentru pregătirea acestui plan a fost nevoie de modificarea a peste 20 de acte normative. El este bugetat pentru un an cu aproximativ 200 milioane de euro, urmând să fie suplimentat, dacă va fi nevoie.

Reprezentantul UNHCR România, Pablo Zapata, a transmis susţinerea comunităţii internaţionale pentru acest plan.

Citit 505 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2022 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.