Integrarea Republicii Moldova, în contextul problemei transnistrene

Integrarea Republicii Moldova, în contextul problemei transnistrene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primită vineri la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat că, pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, trebuie rezolvată problema conflictului transnistrean, chiar dacă acest lucru nu apare ca o condiţie explicită a Uniunii.

"Pe calea integrării europene avem de rezolvat mai multe probleme. Chiar dacă rezolvarea conflictului transnistrean nu apare ca o condiţie explicită a Uniunii Europene, suntem conştienţi că trebuie să găsim o soluţie pentru acest conflict", a afirmat Maia Sandu, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Iohannis. Ea a menţionat că în ultimii ani s-au petrecut schimbări şi cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului îşi doresc să trăiască în siguranţă, să aibă oportunităţi economice, să le fie respectate drepturile.

"Vreau doar să vă dau nişte exemple, schimbări care s-au petrecut în ultimii ani. Astăzi, mai mult de jumătate din exporturile din regiunea transnistreană merg în ţările Uniunii Europene, pentru că şi regiunea transnistreană beneficiază de acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Astăzi, cel puţin jumătate din migranţii din diaspora din regiunea transnistreană este în ţările Uniunii Europene. Această situaţie este foarte diferită de acum 10 ani. Deci, cetăţenii noştri de pe malul stâng îşi doresc la fel să trăiască în siguranţă, să aibă oportunităţi economice, să le fie respectate drepturile şi pe aceste lucruri vom construi şi acolo trebuie să ajungem ca să putem să rezolvăm conflictul transnistrean", a adăugat Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a spus că este adevărat că ceea ce se întâmplă în Ucraina va avea repercusiuni asupra modului în care va putea fi rezolvat acest conflict cât de repede. Referitor la riscul de extindere a conflictului din Ucraina şi pe teritoriul Republicii Moldova, Maia Sandu a precizat: "Suntem îngrijorați şi admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste, respectiv, ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situaţia în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor".

La rândul său, Klaus Iohannis a menţionat că discuţiile au vizat modalităţile în care efectele războiului din Ucraina "pot fi resimţite cât mai puţin" de către cetăţenii Republicii Moldova. Totodată, șeful statului a declarat, vineri, că a convenit cu Maia Sandu realizarea unor paşi decisivi în ceea ce priveşte interconectarea reţelelor de energie electrică din cele două ţări, dar și potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Citit 667 ori Ultima modificare Vineri, 29 Iulie 2022 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.