Marea Neagră, zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică

Marea Neagră, zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În decurs de câteva luni, România a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează Alianţa nord-atlantică, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, prezent luni la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, la Constanţa. La eveniment au mai participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

"Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezenţa în ţara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos", a spus preşedintele.

Acesta a subliniat că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, iar acest lucru este demonstrat nu numai prin "vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni", ci şi prin prezenţa celor peste 5.000 de militari aliaţi în România.

"Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanţă de războiul nedrept şi brutal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulţi nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre. În ultimii ani, am acţionat constant şi decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanţei sale geostrategice de hotar al Alianţei Nord Atlantice şi al Uniunii Europene", a spus şeful statului.

Preşedintele a afirmat că România va continua să îşi îndeplinească rolul de "pilon de stabilitate regional". Totodată, va continua să acţioneze "unitar şi coordonat" în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele războiului din Ucraina.

"Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiţie, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face faţă provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a creşte alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea şi modernizarea Armatei României, inclusiv a Forţelor Navale”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a adus un omagiu celor care s-au jertfit sub pavilionul naţional și a subliniat că a fi marinar "este mai mult decât o meserie, este un stil de viaţă" care presupune multe sacrificii, dar şi nenumărate satisfacţii şi împliniri.

Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 120-a aniversare.

Citit 581 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2022 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.