23 august, Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului

23 august, Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, 23 august, este cel mai potrivit prilej pentru a aduce un pios omagiu memoriei tuturor celor care au cunoscut ororile regimurilor totalitare şi pentru a reitera angajamentul "ferm" de a respinge extremismele, intoleranţa şi ura, sub toate formele lor de manifestare, a transmis, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, "23 august 1939 a fost ziua condamnării întregii umanităţi, nu doar a Europei Centrale şi de Est, la un viitor crunt pentru milioane de oameni", iar Pactul ”Ribbentrop-Molotov” a fost o ”conspiraţie criminală, în urma căreia generaţii la rând au cunoscut efectele toxice şi barbare ale ideologiilor totalitare, cu grave consecinţe pe termen lung".

"Tot astăzi ne reamintim şi de gestul Regelui Mihai I din 23 august 1944, act care a avut implicaţii majore în scurtarea duratei celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Eliberarea de sub dictatura antonesciană şi alăturarea ţării noastre Naţiunilor Unite în lupta împotriva Germaniei naziste, angajarea totală pentru reîntregirea teritoriului au demonstrat înalta statură politică şi patriotică a Regelui", se arată în mesajul președintelui.

Iohannis a subliniat că instituţiile, autorităţile şi cetăţenii au responsabilitatea ca adevărul despre acest moment fundamental din istorie, tragic şi eroic, totodată, să fie cunoscut, înţeles, preţuit şi transmis generaţiilor tinere.

Ziua de 23 august, ziua Pactului ”Ribbentrop-Molotov”, a fost stabilită de Parlamentul European, în 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului şi Comunismului.

Citit 457 ori Ultima modificare Marți, 23 August 2022 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.