Despre moștenirea spirituală a lui Avram Iancu

Despre moștenirea spirituală a lui Avram Iancu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Câteva mii de oameni au luat parte, pe parcursul zilei de duminică, la ediţia din acest a Serbărilor Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte s-au împlinit 150 de ani.

Manifestările comemorative au început duminică dimineaţă la biserica din cimitirul de la Ţebea, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalţi prelaţi bisericeşti, urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu şi depunerea de coroane de flori la mormântul acestuia. După ceremonialul depunerii coroanelor de flori, a urmat o defilare a gărzii de onoare, iar de la ora 14,30 pe scena în aer liber de la Ţebea au urcat nume importante ale folclorului românesc. În acest an, Serbările Naţionale de la Ţebea au fost programate pe parcursul a două zile, sâmbătă fiind oficiată o slujbă de sfinţire a noii picturi din biserica ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", situată în cimitirul din localitate.

La ceremonii au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă, miniştri, preşedinţi şi parlamentari de la diverse partide politice, lideri judeţeni şi locali din cadrul administraţiilor publice.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că participarea unui număr mare de români la serbările de la Ţebea arată că noile generaţii percep mormântul lui Avram Iancu şi Gorunul lui Horea ca pe un loc în care îşi reafirmă rădăcinile, identitatea, patriotismul şi respectul faţă de sacrificiile înaintaşilor. În același mesaj, șeful statului a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi a făcut trimitere la reperele morale şi spirituale lăsate moştenire de Avram Iancu.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea. 

Citit 448 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2022 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.