România ar putea cumpăra tehnică militară din Israel
Foto: Wikipedia

România ar putea cumpăra tehnică militară din Israel
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

România ar fi dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă Iron Dome, conform unor surse, în urma vizitei de săptămâna trecută în Israel a ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, potrivit G4Media. Dacă acordul va fi aprobat, România, membră NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul, scrie publicația israeliană Haaretz.

De când a intrat în arsenalul defensiv israelian, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 50.000 de dolari. Însă Israelul nu și-a promovat sistemul pe piață, vânzând doar două bucăți armatei americane, pentru 373 milioane de dolari. Se apreciază că americanii nu sunt interesați să cumpere mai multe. Conform unor știri confirmate, și Azerbaidjan a cumpărat Iron Dome. Mai multe țări - Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia - au cumpărat doar componenta radar.

Deși Iron Dome a fost conceput de Ministerul israelian al Apărării în colaborare cu contractanți militari, el a devenit în esență un proiect comun cu SUA. Israelul a investit 800 milioane de shekeli (232 milioane de dolari) în dezvoltarea lui, pe când Congresul american a alocat o sumă de patru ori mai mare, astfel că orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea SUA.

Într-un interviu pentru Haaretz, Vasile Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa dorește să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat el. „Vrem să învățăm de la Israel cum să ne îmbunătățim medicina militară, nu cea civilă, pe liniile frontului. Mulțumită experienței sale, Israelul are cele mai bune cunoștințe în domeniu”, a apreciat ministrul Apărării. În plus, Vasile Dîncu a afirmat că România vrea să semneze acorduri de cooperare în materie de securitate care să permită manevre comune ale armatelor israeliană și română și îmbunătățirea cooperării dintre serviciile de informații Mossad și Shin Bet și serviciile similare românești - despre care a afirmat că este deja foarte bună.

Întrebat cine reprezintă un pericol potențial pentru România, răspunsul lui Vasile Dîncu pentru Haaretz a fost fără echivoc: Rusia. „Chiar dacă nu e o amenințare directă”, a afirmat el. „Suntem parte a apărării colective a NATO și operăm în interiorul acestui cadru de lucru. Trebuie să ne apărăm”, a mai declarat ministrul Apărării, conform G4Media.

Citit 508 ori Ultima modificare Joi, 22 Septembrie 2022 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.