Procurorii ar trebui să lucreze și după ora 16.00

Procurorii ar trebui să lucreze și după ora 16.00
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Procurorul general Gabriela Scutea (foto dreapta) a declarat joi că, din memoriile şi plângerile pe care le primeşte de la cetăţeni, rezultă că există întârzieri semnificative în efectuarea urmăririi penale şi i-a îndemnat pe procurori să muncească şi după program pentru a soluţiona dosarele vechi.

La prezentarea bilanţului de activitate a Ministerului Public pe anul 2021, Gabriela Scutea a făcut referire la dosarele mai vechi de un an rămase nesoluţionate. Potrivit datelor statistice, aceste cauze au crescut în anul 2021 faţă de anul anterior cu 3,6%.

În activitatea de urmărire penală proprie au rămas de soluţionat 7.952 de cauze cu vechimea între şase luni şi un an de la sesizare (în creştere cu 5,1%) şi 21.299 de cauze mai vechi de un an de la sesizare (în creştere cu 2,3%), iar la organele de cercetare penală au rămas în lucru 113.325 de cauze cu vechimea între şase luni şi un an de la sesizare (în creştere cu 3%) şi 305.070 de cauze mai vechi de un an de la sesizare (în creştere cu 4,5%).

În context, Gabriela Scutea i-a îndemnat pe procurori să depună eforturi pentru a soluţiona aceste dosare. "Corelativ, observăm că, din creşterea cauzelor mai vechi de un an rămase în lucru, nu s-a recuperat deloc în 2021. Într-o exprimare simplistă, să vedem că parcările din apropierea sediilor noastre rămân ocupate dincolo de ora 16.00, mai ales că activităţile procedurale fixate pentru procuror prin noul Cod de procedură penală sunt mai puţin consumatoare de timp decât în concepţia vechiului cod", a spus Gabriela Scutea.

Citit 609 ori Ultima modificare Joi, 22 Septembrie 2022 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.