Nemulțumiri privind măsurile fiscal-bugetare ale Guvernului

Nemulțumiri privind măsurile fiscal-bugetare ale Guvernului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Actualul guvern continuă să acţioneze contrar legislaţiei şi prevederilor constituţionale, contrar propriilor angajamente şi împotriva drepturilor şi intereselor cetăţenilor, adâncind inechităţile din societate, se arată într-un comunicat al Cartel ALFA, remis, marţi, Agerpres.

Luni, 5 decembrie 2022, s-a discutat la nivelul Ministerului Finanţelor Publice proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Este cea mai lungă "ordonanţă-trenuleţ", prin care se operează simultan 51 de modificări legislative diferite, nu doar prin prorogare de termene, ci şi prin modificări de fond ale unor acte normative.

Potrivit Cartel Alfa, această ordonanţă este măsura incompetenței actualei administraţii, care guvernează prin măsuri ad-hoc şi populiste. "Spre exemplu, ordonanţa introduce ca regulă scutirea fiscală pentru 200 de lei din salariul minim brut, atât pentru impozit, cât şi pentru taxe sociale. Scutirea nu se aplică însă şi salariilor mai mari de salariul minim, ceea ce distruge politica de motivare salarială bazată pe competenţe şi experienţă. Angajatul A, încadrat cu salariul minim de 3.000 lei brut, va avea un venit net mai mare decât salariatul B, încadrat cu 3.100 lei şi acelaşi venit net cu al salariatului C, încadrat cu 3.340 lei brut. Mai mult decât atât, deşi contribuie mai puţin, salariatul cu salariul minim va avea acelaşi punctaj la pensie, iar pentru pensionarii actuali în plată bugetul va fi diminuat. Deşi s-au propus variante prin care să se acorde acest sprijin celor cu salarii mici, dar fără introducerea de noi inechităţi, guvernul le ignoră şi merge orbeşte înainte cu aceste soluţii populiste, ineficiente şi dăunătoare", explică sindicaliştii.

În plus, deşi se apropie termenele din PNRR pentru reforma sistemului de pensii (Jaloanele 214 şi 215), partenerii sociali nu au primit încă nici măcar o schiţă a unei propuneri de lege pentru un sistem de pensii bazat pe contributivitate. "Pe subiectul reformei pensiilor, a avut loc o singură întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale în cursul lunii octombrie şi nici până acum nu s-a primit vreun document elaborat de experţi sau care să cuprindă punctul de vedere al guvernului în privinţa punctelor discutate", mai spun sindicatele.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" a luat fiinţă în 1990 și este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale.

Citit 515 ori Ultima modificare Marți, 06 Decembrie 2022 21:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.