Până la data de 7 decembrie, la Senat au fost depuse șapte candidaturi pentru cele două locuri alocate societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Deși, teoretic, candidații sunt apolitici, numirea lor va depinde exclusiv de înțelegerile subterane dintre partide, conform G4Media.
De departe, cel mai apropiat de politică pare, în acest moment, Fănel Mihalcea, un fost procuror din Brăila, a cărui fiică este secretar general al Camerei Deputaților. Fănel Mihalcea s-a pensionat în 2017, iar una dintre cele trei scrisori de susținere atașate dosarului său de candidat provine de la Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, fondată în 2019 de judecătorii bihoreni Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc și Traian Munteanu, anchetați, în trecut, de DNA pentru abuz în serviciu, trafic de influență sau favorizarea infractorului, dar scoși, în final, de sub urmărire penală. După ce a ieșit din magistratură cu o pensie de circa 22.000 de lei lunar, Fănel Mihalcea a fost numit, pe filieră PSD, în structuri de conducere din societăți deținute de stat, printre care și companiile gălățene APDM SA și RA AFDJ.
Tot o susținere importantă, cea a Uniunii Naționale a Barourilor din România, o are avocatul maramureșean Ioan Sas (foto). În 2020, pe contul de Facebook, și-a exprimat susținerea publică pentru alegerea ca președinte al CJ Maramureș a lui Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD la nivel național. Sas a fost membru PSD și consilier județean din partea acestui partid până în octombrie 2020, când a demisionat din ambele poziții. Este un obișnuit al emisiunilor de muzică populară, având postate mai multe melodii și pe Youtube. Cântă atât vocal, cât și la taragot.