O nouă amânare a aderării României la Spațiul Schengen

O nouă amânare a aderării României la Spațiul Schengen
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

România a ratat din nou aderarea la Spațiul Schengen, după ce Austria și Olanda au votat joi în Consiliul JAI de la Bruxelles împotriva aderării Bulgariei și a țării noastre. Austria a anunțat oficial, prin vocea ministrului său de Interne, că se opune aderării României și Bulgariei, în timp ce Țările de Jos au votat la pachet pentru respingerea României și Bulgariei, deși susțineau România, dar decuplarea celor două țări s-a dovedit imposibilă.

Practic, Țările de Jos și-au clarificat poziția, explicând că sunt în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că România e la pachet cu Bulgaria, iar statul neerlandez îi consideră nepregătiți pe vecinii noștri. Pe de altă parte, Austria nu și-a schimbat poziția enunțată la începutul ședinței nici măcar după discuțiile cu Germania. Austria condiționează extinderea Spațiului Schengen de adoptarea unui set de măsuri care să încurajeze, pe de o parte, alte state membre UE să adopte proceduri rapide de azil, iar, pe de altă parte, să creeze cadrul legal pentru respingerea rapidă a migranților și revocarea statutului de protecție pentru persoanele care au comis o infracțiune gravă, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Croația a primit vot unanim și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui anunț al președintelui acestei țări. Ca urmare a votului, controalele la granițele terestre ale Croației cu celelalte state membre Schengen vor înceta de la 1 ianuarie 2023, în timp ce controlul la aeroporturi va înceta de pe 26 martie 2023.

Puțin înainte de ora 16,00, ministrul ceh de Interne și comisarul european Ylva Johansson au anunțat, la finalul Consiliului JAI, că România nu a intrat în Schengen, pentru că nu a întrunit unanimitate. "Sunt dezamăgită și cred că împart dezamăgirea cu cetățenii României și Bulgariei", a spus Ylva Johansson, în timp ce ministrul ceh de Interne a arătat că "a existat o decizie pentru România și Bulgaria împreună". Întrebată de jurnaliştii români dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Ulterior votului din JAI, președintele USR, Cătălin Drulă, a cerut demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, pe care îl acuză de eșecul intrării în Schengen, iar europarlamentarul Rareș Bogdan a cerut ca toate companiile de stat românești să-și mute conturile de la băncile austriece.

Citit 1608 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2023 05:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.