Forța Dreptei și USR vor depune moțiune împotriva ministrului de Interne

Forța Dreptei și USR vor depune moțiune împotriva ministrului de Interne
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că relațiile bilaterale dintre România și Austria au fost afectate considerabil din cauza vetoului folosit de Guvernul de la Viena în cadrul Consiliului JAI, prin care s-a opus aderării României la Spațiul Schengen. Ciucă a anunțat că a cerut chemarea ambasadorului român din Viena, urmând ca nivelul relațiilor diplomatice româno-austriece să scadă la nivelul însărcinatului cu afaceri, o decizie dură în cutuma relațiilor diplomatice dintre două state. În plus, premierul a vorbit și despre decuplarea de Bulgaria în procesul de aderare la Spațiul Schengen, arătând că "este un demers pe care îl analizăm".

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că România va rămâne la varianta de punere pe ordinea de zi a aderării la Spațiul Schengen în Consiliul ordinar JAI din martie 2023 sau "în orice consiliu extraordinar" ar avea loc până atunci, explicând că noua procedură de evaluare a unui stat candidat la Spațiul Schengen este mai simplă. Bode a mai spus că România nu a luat până în prezent în calcul niciodată o decuplare de Bulgaria pentru că ar fi "incorectă" având în vedere relațiile "foarte bune" cu vecinii de la sud de Dunăre.

Pe de altă parte, liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că, prin neacceptarea României în Schengen, președintele Klaus Iohannis şi coaliţia guvernamentală au înregistrat un eşec major de politică externă. "Principalul vinovat este concetăţeanul dumneavoastră, care o fi fost el un primar bun al Sibiului, dar ca preşedinte este o catastrofă", a afirmat Orban. Totodată, preşedintele Partidului Forţa Dreptei a anunţat că parlamentarii partidului pe care îl conduce, împreună cu USR, vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, "pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen". "Am decis ca noi, parlamentarii din Forţa Dreptei, alături de cei din USR, să depunem luni o moţiune împotriva ministrului Lucian Bode pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen. Nu poate rămâne fără niciun fel de consecinţă acest rateu major al coaliţiei PSD-PNL şi normal ar fi fost să vină de la sine demisia/demiterea actualului ministru de Interne", a mai spus fostul premier.

În ceea ce îi privește, social-democrații, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, au declarat joi că neacceptarea României în Spaţiul Schengen este "un eşec al dreptei europene şi al Comisiei Europene", iar Austria va trebui să dea anumite explicaţii şi "să suporte anumite consecinţe" la nivel european.

Citit 615 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2022 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.