Klaus Iohannis: „Nu are rost să cădem într-o depresie colectivă”

Klaus Iohannis: „Nu are rost să cădem într-o depresie colectivă”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Klaus Iohannis susține că nu va exista un boicot al statului român și al autorităților publice din România la adresa Austriei, după ce Viena a blocat aderarea țării noastre la Spaţiul Schengen. "În realitate, avem două probleme, atitudinea Austriei, care e rezervată, și votul Olandei, care a fost mixt: pentru România a fost da, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Acestea sunt chestiuni care trebuie rezolvate. Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva trebuie exclus. Am auzit opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și al autorităților publice", a declarat Klaus Iohannis, înaintea Consiliului European, unde șeful statului a anunțat că va ridica problema aderării României la Schengen.

Totodată, președintele a avertizat că este nerealist să se creeze o așteptare în privința unei răsturnări de situație, arătând că decizia nu poate fi luată decât în următorul Consiliu JAI. Fără a avansa un calendar, el a susținut că "o aderare este posibilă în 2023".

Întrebat dacă blocada Austriei ar putea provoca un val de euroscepticism în România, Klaus Iohannis a comentat că "n-are rost să cădem într-o depresie colectivă". "E posibil să apară reacții negative la cetățeni români, dar speranța mea e că, dacă venim cu o soluție, oamenii vor vedea că a fost o sincopă și nu o respingere a României. Vedeți cât de entuziaști au fost cei care ne-au susținut. N-are rost să cădem într-o depresie colectivă, care nu rezolvă nimic", a mai spus președintele României. În plus, acesta a precizat că nu propune decuplarea de Bulgaria.

"Vinovații nu se găsesc la București. Mi s-a părut puţin ciudată vânătoarea de vinovaţi", a adăugat Klaus Iohannis și a transmis  câteva mesaje pentru "sfătuitorii publici": "Suntem în faza în care trebuie să reluăm nu de la zero, ci de destul de jos. Vă rog să nu aveți așteptarea că se va decide azi sau mâine. O aderare este posibilă în 2023. Nu se putea face mai mult, schimbarea de atitudine s-a produs cu câteva zile înainte de JAI. Sunt alte motivații politice acolo. Nu se putea anticipa".

"La cald şi la emoţie, tot felul de analişti vin cu tot felul de soluţii, dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune (votul negativ al Austriei în Consiliul JAI - n.r.) la Curtea Europeană de Justiţie", a conchis şeful statului, la Bruxelles, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est.

Citit 626 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2022 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.