Daniel Dăianu: „România poate evita o recesiune anul viitor”

Daniel Dăianu: „România poate evita o recesiune anul viitor”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

România poate evita o recesiune în anul ce vine, dar creşterea PIB va fi mult mai mică - probabil între 1,5 şi 2,5%, consideră preşedintele Consiliului Fiscal (CF), Daniel Dăianu, care susţine că trebuie să definim şi să ne urmărim mai bine interesele în Uniunea Europeană, să învăţăm din eşecuri.

"2023 va fi un alt an tare complicat pentru mulţi cetăţeni, mediul de afaceri, instituţiile statului roman. Avem şi războiul din Ucraina, care poate deveni de uzură", a afirmat Daniel Dăianu. El consideră că în Europa s-a ieşit vizibil din pandemie, cu efecte binefăcătoare pentru viaţa oamenilor, dar criza energetică, exacerbată de război, a alimentat inflaţia şi a creat noi anxietăţi. Economiile au început să încetinească, să se apropie de recesiune.

Economistul consideră că impactul războiului se vede în creşterea cheltuielilor de apărare. În România, aceste cheltuieli urcă de la circa 1,68% din PIB în 2022 la circa 2,3% din PIB în 2023.

Potrivit preşedintelui CF, la noi se discută mult despre fondurile europene, cadrul financiar multianual 2021-27 şi PNRR, ce înseamnă multe zeci de miliarde euro, întinse pe mai mulţi ani. "Dacă bugetul pentru 2023 prevede investiţii publice de circa 7,2% din PIB (cheltuieli de capital şi investiţii finanţate cu bani europeni, acestea se pot situa la 6-7% din PIB în următorii ani), cheltuielile de capital din 2023, de circa 3,5% din PIB, includ şi creşterea cheltuielilor de apărare cu 7,5 miliarde de lei. Acest nivel de investiţii este deosebit de important dacă avem în vedere nevoile economiei şi nivelul foarte redus al veniturilor fiscale, de circa 27% din PIB, în timp ce vecinii din Europa Centrală şi de Est au o medie de 33-34% din PIB. Provocările viitoare reclamă creşterea veniturilor fiscale. Este necesar totodată să absorbim cât mai mult din resursele europene, prin proiecte bune", a explicat Daniel Dăianu.

"Nu numai că trebuie să ieşim din procedura de deficit excesiv în cadrul UE, ci şi pentru că mediul financiar internaţional este tot mai neprietenos. Şi economii avansate sunt pedepsite când se comit erori flagrante - vezi decizii ale precedentului guvern britanic. La noi, inflaţia a atins, se pare, un platou mai mult sau mai puţin nivelat şi va coborî spre 10% la finele lui 2023, admiţând că nu vor exista alte şocuri adverse puternice. Balanţa externă rămâne un călcâi al lui Ahile şi vulnerabilizează moneda naţională; numai cu servicii IT şi de transport, cu remiteri de bani din străinătate, nu se poate compensa un deficit major de competitivitate", a mai spus Daniel Dăianu.

Citit 626 ori Ultima modificare Marți, 27 Decembrie 2022 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.