Patronatele din energie contestă o viitoare suprataxare

Patronatele din energie contestă o viitoare suprataxare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prin proiectul ce vizează o contribuţie de solidaritate în sectorul energetic, România are cea mai ostilă abordare din Uniunea Europeană pentru industria de petrol şi gaze, în contextul în care are deja cel mai mare nivel de taxe suplimentare, consideră reprezentanţii Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze.

Potrivit sursei citate, noul proiect de suprataxare a sectorului de petrol şi gaze pune în pericol viitoarele investiţii pentru securitatea energetică. Reprezentanţii din industrie atrag atenţia că sectorul este deja supraimpozitat. Rata medie de taxare a veniturilor din gaze naturale depăşeşte 60% (impozit de 80% pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore). Totodată, şi sectorul de producţie şi trading de electricitate în România este suprataxat, având în vedere contribuţia la fondul de tranziţie energetică datorată de producătorii de electricitate - 100% din veniturile înregistrate peste 450 de lei/MWh şi contribuţia la fondul de tranziţie energetică datorat pentru activităţi de trading de gaze şi electricitate - 100% din veniturile care depăşesc costul de achiziţie la care se adaugă 2% (marja de profit).

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de OUG prin care companiile din energie ar urma să plătească un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare, câştiguri care în 2022 și 2023 depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021. Banii strânși de Guvern din suprataxă ar putea fi întorși în industrie sub formă de investiții în energia din surse regenerabile, în eficiența energetică sau în tehnologii de decarbonizare.

Citit 641 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2022 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.