Sistemul e-SIGUR va fi implementat pe drumurile de interes național

Sistemul e-SIGUR va fi implementat pe drumurile de interes național
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Drumurile publice din România vor fi monitorizate printr-un sistem integrat de camere video și senzori, denumit e-SIGUR, ce va putea semnala rapid atât încălcările legislației rutiere, cât și date de trafic și calitate a drumurilor. Monitorizarea va fi făcută pe drumurile de interes național, administrate de CNAIR.

Potrivit unei legi promulgate joi de președintele Klaus Iohannis, în maximum doi ani sistemul va integra informații din bazele de date ale autorităților și trebuie să fie implementat.

Sistemul e-SIGUR procesează automat date de monitorizare a traficului rutier colectate și datele cuprinse în aceste sisteme informatice pentru a crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice. Astfel, autoritățile pot constata dacă: vehiculul circulă fără rovinietă, se depășește limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum, există interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, se respectă semnificaţia culorii roşii a semaforului, există interdicția de a conduce pe drumurile publice a unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată, se respectă regulile de trecere la nivel cu calea ferată sau există comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Potrivit legii, mijloacele tehnice colectează automat date de monitorizare a traficului rutier (imagini, sunete, informații privind viteza de deplasare a vehiculelor, mase și gabarit, informații privind condițiile atmosferice, semnalizarea rutieră și starea infrastructurii), precum și informații privind locul și timpul colectării. CNAIR are obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier. De asemenea, CNAIR trebuie să semnalizeze amplasarea unui mijloc fix de monitorizare prin intermediul unui panou pus înaintea locului în care acesta se găsește.

Procesarea datelor privind posibilele contravenții se va face face manual prin platformele software ale Poliției Române.

În cazul în care, prin procesare, polițistul rutier constată săvârșirea unor contravenții, întocmește cu ajutorul platformelor software documentele necesare parcurgerii procedurii de identificare a contravenientului și, după caz, procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, ca înscris în formă electronică, în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul.

Citit 688 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2022 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.