Efectele nedorite ale declinului demografic în sistemul de pensii

Efectele nedorite ale declinului demografic în sistemul de pensii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Populația activă a României a scăzut cu un milion de persoane în ultimii 10 ani, potrivit datelor ultimului recensământ, publicate de Institutul Național de Statistică, iar economistul Adrian Codîrlașu, vicepreşedinte CFA România, spune că principala consecință a scăderii populației active se va putea vedea la sistemul de pensii în viitor. Aceasta ar putea însemna că populația ce urmează în câțiva ani să se pensioneze va primi o pensie mai mică, chiar de subzistență.

"Cum avem pretenția să vină altcineva în România dacă populația ne pleacă? Românii nu vor să stea. Va fi o problemă cu sistemul de pensii în viitor și aș spune că noi, cei din generația X, ar trebui să plecăm de la premisa că ne planificăm bugetul, că pensia va fi, dacă va fi, extrem de mică, adică pentru subzistență. Vin autoritățile și spun mărim vârsta de pensionare de la 65 la 70 de ani, aici e de fapt problema sistemului", a declarat Adrian Codîrlașu.

"Din păcate, vedem că inclusiv acum românii pleacă din România și se duc în țări dezvoltate, motivele fiind salariul mai mare pentru munca depusă și, de asemenea, aș spune că sunt și motive sociale. De exemplu sistemul de sănătate și sistemul de învățământ din România lasă mult de dorit. De aici, părerea mea, asta atrage românii să părăsească România. Pe de o parte, veniturile mai mari, pe de altă parte, sistemele de sănătate și de educație mult mai bine dezvoltate. Cât timp nu se va schimba ceva în România, acest trend probabil că va continua", mai spune economistul.

De fapt, majorarea vârstei de pensionare înseamnă că populația muncește mai mult, plătește mai multe contribuții, dar primește mai puțin. "Vom plăti cu 5 ani mai mult la pensie, în loc să primim 15 ani aceeași pensie, vom primi doar 10, deci pensia e mai mică. În prezent se primește circa 40% din contribuție. Deși am contribuit mai mult, în viitor poate o să primim undeva la 25-30% din contribuție", amintește Codîrlașu.

Acesta spune că totuși există schimbări pe măsură ce veniturile cresc, însă decalajul încă rămâne mare în comparație cu media europeană și se va putea micșora doar dacă statul va lua deciziile corecte de a face România atractivă în ceea ce privește veniturile, sistemul de sănătate și educație.

Din populația totală de 19.053.815 persoane a României, 8.185.049 reprezintă persoane active. Spre comparație, în 2011, din populația totală de 20.121.641 persoane, populația activă era formată din 9.180.337 persoane. În prezent, din populația activă, 7.688.967 persoane sunt ocupate, iar 496.082 sunt șomeri, în timp ce populația inactivă cuprinde 10.868.766 persoane.

Citit 638 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 16:28

1 comentariu

  • postat de penseonarul minim
    Luni, 02 Ianuarie 2023 18:06
    89.39.81.***
    Baaa pturosilor?ati inceput sa cantati prohodul pensiilor si varstei de pensionare?Ba da nu aud;Valeu ce face noi astia ca nefiind bani la buget no sa avem din ce trai.De ce?Fiindca Nu exista asemenea problema nui asa?Cum ma toti care frecati menta Prohoditi deja cine cum cat va munci cu cat va con
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.