Prima centrală electrică cu reactoare modulare, posibil la Doicești

Prima centrală electrică cu reactoare modulare, posibil la Doicești
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear, deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, anunţă semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design, ce marchează un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Potrivit unui comunicat de presă al producătorului de energie nucleară din România, contractul a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principale şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR, ce ar putea fi dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti.

Proiectul ce se va întinde pe o perioadă de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului şi a cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale, precum şi elaborarea unei estimări a costurilor proiectului.

"Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon", a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.

Prezentată pentru prima dată de preşedintele SUA, Joe Biden, ca parte a Parteneriatului său pentru infrastructură şi investiţii globale, în iunie 2022, începerea acestor lucrări reprezintă un progres de referinţă între NuScale şi Nuclearelectrica, care vizează dezvoltarea primelor SMR în Europa, pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor regionale de securitate energetică şi de decarbonizare.

NuScale Power a dezvoltat tehnologia nucleară a reactorului modular de mici dimensiuni pentru a furniza energie pentru producerea de energie electrică, încălzire urbană, desalinizare, producţie de hidrogen la scară comercială şi alte aplicaţii de căldură de proces. Un modul NuScale Power (NPM) poate genera 77 de megawaţi de energie electrică (MWe).

Nuclearelectrica deţine Centrala Nucleară Cernavodă, care operează cele două unităţi nucleare CANDU, fiecare cu o capacitate instalată de 700 MW, şi Fabrica de Combustibil Piteşti, unde se produc fasciculele de combustibil. Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% în producţia totală de energie fără CO2 din România.

Citit 609 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2023 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.