Produsele ieftine chinezești au fost și sunt la mare trecere

Produsele ieftine chinezești au fost și sunt la mare trecere
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În anul 2021, România a importat produse din RP Chineză în valoare de peste 6 miliarde de euro, cu peste 1,1 miliarde mai mult decât în anul precedent, arată datele transmise de INS. De la chinezi importăm aproape orice - de la săpun, îmbrăcăminte, miere de albine și până la antibiotice, conform unei analize hotnews.ro. Mai exact, importurile acoperă aproape toată gama de produse.

Deși oficial România este orientată politic spre Vest, prețurile mici cu care China inundă piețele nu pot lăsa oamenii de afaceri indiferenți, așa încât trec peste politica oficială a statului chinez (inclusiv privind relația cu Rusia, problema uigurilor, etc.) și aduc de la ei produse de miliarde de euro anual.

Aproape toate județele importă din China, dar potrivit unei cercetări statistice, printre județele care importă mai mult de la chinezi se află București, Ilfov, Argeș, Sibiu, Timiș, Bacău și Olt. În fiecare dintre acestea, există mari companii locale care își umplu depozitele cu mărfuri chinezești, mult mai ieftine și, prin urmare, mult mai ușor de vândut. Automobile Dacia, Dedeman, Makita sau Arctic sunt doar câțiva din marii jucători pe piața importurilor produselor chinezești, potrivit aceleiași analize.

În topul exportatorilor şi importatorilor români în/din China, primele 100 de firme au acoperit aproximativ 85,5% din totalul valoric al exporturilor (din cei peste 500 de operatori economici care au declarat exporturi de bunuri către China). Pe celălalt flux, primele 100 de firme au derulat aproape 55% din importurile din RP Chineză (din totalul de peste 9.000 de operatori economici care au raportat importuri de bunuri din China).

De altfel, statul comunist asiatic face demersuri active pentru a-și promova interesele, iar ambasadorul lor la București merge prin județe și își promovează țara. Recent, acesta s-a deplasat în județul Vâlcea, după ce înainte vizitase Constanța, acordând, totodată, numeroase interviuri în presă.

Citit 630 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2023 17:15

1 comentariu

  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 29 Ianuarie 2023 23:24
    5.13.195.***
    Chinezu' are 19% avans impotriva oricarei politici monetare capitalisete! Apoi este f atent la detalii si adaptabil... invata limba repede! Vazusem o ghireta a unui asiatic ziceai ca-i kim jon :))) vindea foietaj rulat cu legume si carne de pui... pui nu mai pui... 2.7E. Si deja vrb limba locala...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.