România, printre primele țări care au trimis salvatori în Turcia

România, printre primele țări care au trimis salvatori în Turcia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România a trimis în Turcia, după cutremurele devastatoare de luni, o echipă de salvare RO-USAR, formată din 60 de persoane şi patru câini de căutare, precum şi trei aeronave, încărcate cu şapte tone de echipamente.

El a mai precizat că echipa care a plecat din partea României este autorizată de Naţiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenţii internaţionale.

"Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităților turce. Am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical - doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, în zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens", a spus Arafat, pe aeroportul Otopeni.

Arafat a menţionat că Forţele Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării au pus la dispoziţie trei avioane, care au transportat 7 tone de echipamente de căutare-salvare, inclusiv corturi şi mâncare, deoarece echipele vor trebui să fie complet independente pentru o perioadă de cel puţin 14 zile.

Arafat a adăugat că în cursul zilei de luni s-a desfăşurat o videoconferinţă organizată de Comisia Europeană, la care au participat şi alte state europene care intenţionează să susţină Turcia. "Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate", a spus Arafat. Şeful DSU a precizat că eforturile de susţinere trebuie coordonate cu autorităţile din Turcia, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

"Orice persoană care pleacă pe cont propriu sau neorganizat riscă să fie întoarsă sau să nu fie inclusă în nicio echipă de căutare-salvare, pentru că dacă nu este anunţată şi nu este acceptată, nu poate să fie inclusă în aceste echipe. Rugămintea noastră: dacă e nevoie de voluntari, de organizare de echipe suplimentare, vom anunţa aceste lucru, dar numai în comun acord cu autorităţile din Turcia şi cu Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană", a afirmat el.

În ceea ce priveşte pregătirea României pentru o astfel de situaţie, pe plan intern, Raed Arafat a declarat că ţara noastră a cheltuit pe parcursul ultimilor ani "sume imense" din fonduri europene pentru echipamente. "În ţară, echipamente de căutare-salvare noi am adus prin fondurile europene: două containere, două seturi de echipamente în fiecare judeţ. Echipa noastră naţională a instruit echipele din ţară, astfel încât în fiecare judeţ, pentru fiecare container, 20-25 de persoane sunt instruite pentru containerul respectiv. Se consideră că sunt echipe de intervenţie ce pot fi mobilizate în ţară, dacă este nevoie", a declarat Arafat.

În ţară vor fi aduşi nouă studenţi Erasmus, dar România a acceptat să preia şi alţi cetăţeni europeni, pentru a-i aduce din Turcia, a mai afirmat Arafat.

Citit 631 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 17:33

1 comentariu

 • postat de Doamne Ajută Turcia.
  Luni, 06 Februarie 2023 23:55
  109.166.130.***
  Așa, într-o glumă sinistră, sper că salvatorii noștri, au luat și PNRR-ul cu ei, să salveze Turcia, că noi, tot într-un PNRR o ținem și o ducem tot mai bine, tot implantat să fie. Scuze pentru gluma sinistră, dar nu m-am putut abține pentru neajunsurile noastre, din ce în ce mai grele. Dumnezeu, All
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.