Sorin Grindeanu: „Statul român a rămas dator cetățenilor în privința infrastructurii”

Sorin Grindeanu: „Statul român a rămas dator cetățenilor în privința infrastructurii”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, în weekend, la Alba Iulia, că este pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană când România cheltuie toţi banii alocaţi pe un exerciţiu bugetar pentru Transporturi, menţionând că a solicitat Comisiei Europene să se poată accesa sume de la alte componente.

"De când am intrat noi în Uniunea Europeană, din 2007, cam la fiecare exerciţiu bugetar (...) de fiecare dată, noi am dat bani înapoi la UE, fiindcă nu am fost în stare să-i cheltuim. Ăsta este adevărul din 2007 şi până acum", a afirmat Sorin Grindeanu și a amintit că, pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, banii se pot cheltui până la finalul acestui an.

Sorin Grindeanu a menționat că anul trecut la Ministerul Transporturilor s-au semnat contracte de 10,3 miliarde de euro, mai mult decât în cinci ani. "Ca să vă faceţi o imagine, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, adunate la un loc, nu sunt în sumă de 10,3 miliarde de euro, cât am reuşit în 2022", a spus demnitarul. Grindeanu a declarat că, în baza contractelor semnate în 2022, sunt în execuţie aproape 600 de kilometri de autostradă şi drumuri expres şi în diverse faze de licitaţie aproximativ 340 de kilometri. "De ce dau toate aceste date? Pentru că, în acest moment, prin ceea ce s-a întâmplat în 2022, s-au creat toate premisele ca în fiecare an, începând de anul acesta, minimum de kilometri pe care să-i dăm în circulaţie anual este de 100. La anul, probabil, ne vom duce spre 150-160 de kilometri", a spus ministrul.

Sorin Grindeanu s-a arătat încrezător că vor fi primiţi bani în plus de pe alte componente, astfel încât să se poată accesa sume suplimentare la Transporturi și s-a referit şi la Planul Naţional de Investiţii pe domeniul Infrastructurii, aprobat la finalul anului 2021. "Suntem în această perioadă undeva la intersecţia a trei mari surse de finanţare europeană, pe de o parte este vechiul exerciţiu bugetar, unde pe domeniul Transporturilor vorbim de POIM, a doua mare sursă de finanţare este PNRR-ul şi a treia exerciţiul bugetar 2021-2027", a spus ministrul.

Grindeanu afirmă că în cele trei decenii de la Revoluţie statul român a rămas dator cetăţeanului român, indiferent de guvernele pe care le-a avut, în ceea ce priveşte infrastructura. "Trebuie să recuperăm acest minus pe care îl avem în domeniul infrastructurii, iar infrastructura trebuie să devină pe următorii ani, indiferent de culoarea politică a guvernului, guvernelor care vor veni în următorii ani, o prioritate naţională", a mai spus ministrul Transporturilor.

Citit 614 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2023 15:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.