România are aproape 2,5 milioane de persoane inactive

România are aproape 2,5 milioane de persoane inactive
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Marți a fost lansată noua ediție a studiului "Analiza Pieței Muncii în România", realizat de Confederația Patronală Concordia, în parteneriat cu KPMG. Radiografia confirmă ceea ce oamenii de afaceri știu deja, de câțiva ani buni: se adâncește dublul deficit, cantitativ și calitativ pe piața muncii, conform hotnews.ro.

Astfel, România are doar 500.000 de șomeri, dar de patru ori mai multe persoane inactive care nu sunt elevi și pensionari - peste două milioane. Numărul de persoane aflate în întreținerea altor persoane sau a statului, sau care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi etc.), precum și al persoanelor casnice era la finalul anului 2021 de 2.412.290. În plus, deși rata de emigrare a stagnat în contextul pandemiei, atât numărul, cât și nivelul de calificare al imigranților nu reușesc să acopere scăderea prin emigrare, soldul migrației internaționale în anul 2021, fiind negativ: 16.100 de persoane. La nivel regional, un salariat câștigă, în medie, cu 40% mai mult față de media națională dacă este angajat în regiunea București-Ilfov.

Conform analizei KPMG, România are nevoie și de lucrători din afara UE, întrucât resursele interne raportate la emigrația care va continua nemijlocit nu vor putea compensa deficitul actual.

În structură, în perioada 2012-2022, industria prelucrătoare, comerțul și sectorul IT au creat împreună 72% din total locuri de muncă nou-înființate, în timp ce industriile prelucrătoare și extractivă, sectorul energetic și cel de transport acoperă 89% din totalul posturilor desființate.

"Credem că pentru politici publice eficace avem nevoie să știm de la ce date pornim, cu atât mai mult în contextul post-pandemie. Datele sunt îngrijorătoare, întrucât avem peste două milioane de persoane inactive. (...) Fără forță de muncă, în acest ritm, advers pe toate planurile, România își va atinge repede limita creșterii economice", a declarat Radu Burnete, director executiv al Confederației Concordia.

„Studiul nostru arată că suntem pe un trend demografic descendent, care va continua și în viitor, având în vedere că evoluțiile prognozate pentru populația României indică tendințe constante de scădere. (...) În concluzie, devine din ce în ce mai importantă implicarea tuturor actorilor din piața muncii - companii, autorități, parteneri sociali, pentru a putea aborda coerent problemele cu care se confruntă piața muncii, mai ales în contextul unei economii digitale către care tindem”, menționează și Mădălina Racoviţan, tax partner KPMG România.

Citit 612 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.