Când vom abandona „construitul în neștire”?

Când vom abandona „construitul în neștire”?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Ştefan Bâlici, a afirmat că fotografiile prezentate în expoziţia „ReExpoziţia“ arată o imagine a diferitelor forme de dezastre care afectează clădiri şi mediul în care trăim, printre cauzele acestora numărându-se şi nerespectarea normelor de proiectare şi construcţie.

„Imaginea asta a diferitelor forme de dezastre care afectează clădiri, mediul în care trăim şi vieţile oamenilor este influenţată de nerespectarea regulilor şi normelor de proiectare, construcţii care sunt realizate în zone inundabile şi în care nimeni nu împiedică lucrul acesta, construcţii realizate prost, fără respectarea normelor de proiectare, uneori fără proiectanţi, clădiri care sunt realizate fără niciun fel de încadrare în sistemul calităţii în construcţii. Noi trebuie să ajungem în situaţia în care absolut toate construcţiile să fie realizate sau, dacă sunt deja construite, expertizate şi aduse la nivelul de calitate prevăzut de normele de proiectare şi astfel să ne asigurăm că nu apar dezastre şi nu produc consecinţele pe care le vedem şi aici în această expoziţie, distrugeri de locuinţe, pierderi de vieţi omeneşti, distrugere a mediului de viaţă“, a declarat Ştefan Bâlici, pentru Agerpres.

Bâlici a precizat că nu se poate face consolidarea unui imobil în care există apartamente cu locatari, iar pentru asta este nevoie „de un set întreg de măsuri care ţin şi de legislaţie, şi de alocare de fonduri, de resurse, şi de logistică, organizare de locuinţe de schimb“. „Dar trebuie început o dată, că altfel discutăm din când în când, când se întâmplă câte un cutremur ne punem problema ce s-ar întâmpla, după care revenim la normal, adică nu se întâmplă nimic“, a declarat Ştefan Bâlici.

Totodată, preşedintele OAR a adăugat că problema consolidării ansamblurilor de locuinţe ar trebui să fie „un obiectiv de politică naţională“ şi nu ar mai trebui să „ne concentrăm pe construit în neştire“. „E clar o problemă de lipsă de calitate în această frenezie de a construi mult. Trebuie schimbată prioritatea, nu trebuie construit mult, ci reabilitat ceea ce avem şi va fi mult mai bine din toate punctele de vedere, mai ales că am eliminat riscul seismic“, a mai spus Ştefan Bâlici.

Expoziţia-concurs de fotografie pe tema efectelor dezastrelor naturale asupra locuinţelor, „ReExpoziţia“, a fost vernisată, joi, la Casa Mincu din Capitală.

Citit 577 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2023 18:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.