Agricultura și industria alimentară, pe lista „scurtă” a PNRR

Agricultura și industria alimentară, pe lista „scurtă” a PNRR
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

”Guvernul a respins manageri privați de fonduri de investiții care voiau să finanțeze firme IT sau de energie verde din fondurile de 400 de milioane de euro prevăzute în mecanismul de finanțări equity prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a declarat, într-un interviu acordat startupcafe.ro, ministrul Marcel Boloș.

Încă din 2022, în cadrul acestui mecanism, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un apel în care urmau să se înscrie echipe private de management de fonduri de investiții. Astfel, dintr-un buget total de 400 de milioane de euro, alocat prin PNRR, urmau să se constituie în jur de 20 de fonduri de investiții noi, care să acorde finanțări equity unor firme private, în schimbul unor pachete de acțiuni din businessurile respective. Nici până în prezent nu a fost desemnată vreo echipă de management câștigătoare și nu a apărut pe piață niciun fond de investiții nou, din cele 20 de fonduri de investiții plănuite în cadrul mecanismului Recovery Equity, prin PNRR.

Șeful MIPE explică, în interviul acordat startcafe.ro, că Guvernul a respins aceste oferte pentru că investitorii ar fi vrut să finanțeze firme IT sau companii de energie verde, iar Guvernul a impus viitorilor manageri de fonduri de investiții să finanțeze alte domenii de business, cum ar fi agricultura, industria alimentară sau construcțiile.  

„Interesul nostru de dezvoltare economică pe termen lung cam acesta este, ca industriile sănătoase să prospere, pentru că aici, inclusiv în zona de agricultură, sunt oamenii, forța de muncă este cu cea mai mare accesibilitate. Vă dați seama că nu toată lumea cunoaște domeniul IT și nu toată lumea are competență de domeniul IT, însă cred în continuare că  aceasta este corecta dezvoltare pe care trebuie să o susținem. Pe de altă parte, nu era corect ca fondurile de investiții să investească banii noștri, iar ele să nu își asume niciun risc și să nu pună bani în joc din banii lor. (...) Noi nu am impus restricții decât pe banii pe care îi avem alocați din PNRR. Pentru restul de bani care există în fondurile de investiții, le urăm succes și pot să facă în domeniul IT foarte multe investiții”, a declarat Marcel Boloș.

Acesta a mai spus că, în cursul lunii martie, va finaliza o analiză, pentru a decide dacă va deschide sau nu o nouă schemă de ajutoare de capital de lucru, pentru firmele din domeniul HoReCa și alte IMM-uri românești, din banii rămași neutilizați în perioada de programare 2014-2020, care se finalizează la sfârșitul anului 2023.

Citit 550 ori Ultima modificare Vineri, 14 Aprilie 2023 14:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.