Cum putem preveni fuga de condamnările definitive?

Cum putem preveni fuga de condamnările definitive?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Alex-Florin Florenţa, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general, a primit luni aviz pozitiv, în unanimitate, din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat pentru Agerpres surse oficiale din cadrul Consiliului. Florenţa a fost propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror general al României pe data de 27 februarie, el câştigând concursul în faţa actualului procuror general, Gabriela Scutea.

Tot luni, el le-a declarat jurnaliștilor că este nevoie de adoptarea unei prevederi legislative care să permită luarea unor măsuri restrictive ale dreptului de circulație de către instanțe în timpul procesului de judecată, pentru a se evita fuga unor inculpați înaintea condamnării definitive. „E nevoie de o modificare legislativă înainte de toate, care să permită luarea unor măsuri restrictive ale dreptului de circulație de către judecătorii care judecă acele cauze și, desigur, măsuri administrative ulterior din partea Poliției de frontieră și alte instituții. (…) Este nevoie înainte de toate de o dispoziție procedurală care să impună această interdicție la un anumit moment al procesului”, a declarat Alex Florența și a precizat că trebuie făcută o analiză în acest sens. „Trebuie făcută o analiză, trebuie consultat întreg corpul de magistrați, dar trebuie într-adevăr o măsură procedurală din acest punct de vedere, în oricare etapă a procesului, atât timp cât există suficiente indicii la un moment dat sau altul al procesului că se încearcă fuga și eventual sustragerea de la răspunderea penală”, a subliniat Alex Florența.

La rândul său, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a precizat că proiectul de lege privind fugarii de condamnări, propus de minister, a primit aviz negativ de la CSM, pentru că trebuie puse în balanță drepturile și libertățile cetățenești. ”Problema care se pune este dacă pentru cei câțiva care refuză să se conformeze hotărârilor instanțelor noastre putem să restrângem în masă drepturi ale unor cetățeni care nu fug de decizie, chiar și atunci când sunt condamnați. Un prim răspuns la inițiativa MJ din 2022 a fost dat de CSM, care a ridicat semne de întrebare și a emis un punct de vedere negativ. Nu înseamnă că această reflecție trebuie să înceteze. Dimpotrivă, ea trebuie continuată, pentru că mai sunt cazuri izolate în care sunt condamnați penal care se sustrag în mod voit executării hotărârilor judecătorești. Acest demers trebuie dus până la capăt și dacă sunt imperfecțiuni ale legislației propuse, ele trebuie și înlăturate”, a afirmat ministrul Justiției.

Citit 522 ori Ultima modificare Luni, 13 Martie 2023 17:14

1 comentariu

  • postat de Ahmed Bhairam
    Luni, 13 Martie 2023 20:23
    95.76.36.***
    Să văd eu judecătorul care se va pronunța pe prezumția de nevinovăție
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.